Składniki:
- Masa kakaowa:
- 150 g biszkoptów
- 250 g herbatników kakaowych
- 50 g cukru pudru
- 20 g kakao
- 4-5 łyżek spirytusu lub rumu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku kokosowym Ale-raj
- 200 ml gorącej wody
- Nadzienie kokosowe:
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 120 g kokosu
- Dodatkowo:
- kokos do obsypania
Nadzienie kokosowe: Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem wsypać kokos i wymieszać.
Masa kakaowa: W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić kawę i ostudzić. Herbatniki i biszkopty zmiksować w blenderze na proszek. Przełożyć do miski dodać cukier puder, kakao, spirytus, zimną kawę i zagnieść. Masę rozwałkować na macie silikonowej 30*40 cm. Całą powierzchnię posypać kokosem i lekko przewałkować. Przygotować 3 warstwy foli aluminiowej o rozmiarze masy kakaowej, przyłożyć do masy i razem z matą silikonową odwrócić. Zdjąć matę silikonową, całą powierzchnię masy posmarować nadzieniem kokosowym i zwinąć roladę. Roladę owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki do stężenia.
ja sama zwróciłam uwagę, że w starych przepisach zwykle podają zastraszającą wręcz ilość cukru...nie znałam takiej rolady, wygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńoj naprawdę zachęcająco, a ja uwielbiam takie połączenia :D
OdpowiedzUsuńMmm, kocham kokosowe smaki! :)
OdpowiedzUsuńCudnie zrolowana <3
OdpowiedzUsuń