.

niedziela, 20 grudnia 2015

Migdałowe oczka

W tym roku pieczone po raz pierwszy i z tego co obserwuję znikają najszybciej. Są kruche, delikatne i mocno migdałowe. Zwieńczeniem jest dodatek lekko kwaśnej marmolady. Na pewno wpiszą się na stałe w świąteczne wypiekanie.




Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 130 g mąki migdałowej
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru
  • Do obtoczenia:
  • białko
  • migdały siekane
  • marmolada
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, zrobić wałek o grubości około 2cm i pokroić na kawałki około 1,5cm. Uformować kulki, połowę zanurzyć w białku i obtoczyć w migdałach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić małym palcem dziurkę i napełnić marmoladą. Piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.





6 komentarzy:

  1. A gdzie można dostać mąkę migdałową, lub czym ją zastąpić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie ciasteczka, niczym z najlepszej cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Alu jak zwykle same pyszności u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można mąkę migdałową zamienić na zwykłą mąkę ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można zastąpić mąką zwykłą ale wtedy daj jej mniej. Tak żeby ciasto się nie kleiło i można było uformować kulki.

      Usuń
  5. Piękne te oczka, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń