środa, 27 marca 2013

Czekoladowy zajączek

Jak baranek to i zajączek.Ale zajączek z ciasta czekoladowego.Również jest to ciasto do zjedzenia ,które kroimy w lany poniedziałek.


Składniki:
  • jajko 1 szt
  • masło 70 g
  • cukier 4 łyżki
  • kakao 1 łyżka
  • mąka pszenna 8 łyżek
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • szczypta soli
Przygotowanie:
 
Żółtko utrzeć z cukrem i masłem do białości ,dodawać małymi porcjami przesianą  mąkę proszek do pieczenia i kakao .Dokładnie wymieszać składniki.Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.Ciastem napełnić wysmarowaną i wysypaną bułką tartą foremkę (dobrze wypełnić uszy) do 2/3 wys foremki.Piec w 160 st około 25 min.Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone.Po wyjęciu zostawić na 10 min i wyjąć zajączka z formy. Wystudzić na kratce.Zimnego udekorować wg własnego pomysłu.


5 komentarzy: