poniedziałek, 2 września 2013

Czekoladowe ciasto z malinami

Dzisiaj zapraszam na bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem świeżych ogrodowych malin. Ciasto idealnie dopasowało się z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro które słynie z delikatności a orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów, ciast i deserów.

Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o winach jak i z czym je podawać zapraszam do Klubu Celebro.




Składniki:
  • 200 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 4 szt jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czekolada mleczna lub gorzka
  • 5 łyżek nalewki malinowej
  • 1 szk malin do ciasta
  • maliny i jeżyny do dekoracji
  • Polewa
  • 50 g margaryny
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
 
Margarynę utrzeć z cukrem dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości do rozpuszczenia się cukru. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko.Wlać nalewkę i wymieszać. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać. Czekoladę pokroić w drobną kostkę lub zmiksować w blenderze dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta posypać połową malinami, wylać resztę ciasta i posypać na górze resztą malin. Piec około 1 godziny w 170 st. wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto polać polewą i ozdobić malinami i jeżynami.

 Polewa: w garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem,kakao i cukrem pudrem. Mieszać i doprowadzić do lekkiego mrugnięcia, zdjąć i przestudzić. 




Moją poprzednią propozycję znajdziecie tutaj .

17 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak jak Ty , mi też ślinka leci jak widzę Twoje przepisy.

      Usuń
  2. wygląda pysznie:) najlepsze połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda i bardzo smakowicie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne ciasto! na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladą pachnie aż w moim domu:)Obłędnie piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj zazdroszczę Ci trochę tych malin w ogrodzie, a ciasto wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobię:) Jest super! Uwielbiam ucierane ciasta, bo sie szybko robi. Ale zrobie bez nalewki, bo mi sie dziecko ubzdryngoli ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto cudowne w wyglądzie i w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda po prostu obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowności i te maliny ach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Alinko, ale cudo zrobiłaś ;) wygląda pysznie ;) i te świeże owoce, bajka :)

    OdpowiedzUsuń