piątek, 6 września 2013

Gruszki w octowej zalewie

Na zimę robię kilka słoików gruszek w occie. Są świetnym dodatkiem  do pieczonego mięsa, wędlin ale również jako przekąska. 






Składniki:

  • 2 kg twardych gruszek
  • 1,5 szk cukru
  • 2 szk wody
  • 1 szk octu 10 % Jamar
  • 4 goździki
  • kawałek laski cynamonu
Przygotowanie:
 
Gruszki obrać z skórki, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Wodę, cukier, goździki, ocet zagotować, włożyć gruszki i na małym ogniu gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Gorącymi gruszkami napełnić słoiki. Zalewę ponownie doprowadzić do wrzenia i gorącą zalać gruszki. Słoiki szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

Gruszki po obraniu wkładać do wody z octem żeby nie ściemniały.





11 komentarzy:

  1. Gruszki w occie są rewelacyjne,robiłam daaaawno temu,ale smak pamiętam do dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na zimowe zapasy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja uwielbiam je do pasztetu, też zawsze robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam niestety, ale skoro wszyscy chwalą to może czas spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    czy można zrobić takie gruszki bez gotowania ich w zalewie. a jedynie po napełnieniu słoików - pasteryzując?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak nigdy nie próbowałam. Jeśli chcesz spróbować możesz, ale wg mnie powinnaś wtedy dłużej pasteryzować żeby gruszki zmiękły i bardziej naszły aromatem przypraw.

      Usuń
    2. No właśnie myślałam o dłuższej pasteryzacji... Dziękuję za odzew. Dam znać, jak wyszło ;)

      Usuń
    3. Wyszły rewelacyjne. Część rzeczywiście tylko pasteryzowałam, ale - kiedy robiłam drugi raz (po dwóch dniach zjedli :D) to gotowałam w syropie jak trzeba. Bardzo bardzo dobre. Będzie powtórka :)

      Usuń