piątek, 12 września 2014

Figa z miodem i migdałami

Po raz pierwszy zrobiłam ten deser. Za każdym razem jak kupiłam świeże figi to zjadłam na surowo i nie dotrwały do tego by coś z nich zrobić. Udało mi się kupić dorodne, świeże i w super cenie figi z dużym postanowienie, że tym razem będzie deserek. Deser rozpływał się w ustach jest po prosu rewelacyjny i w sumie bardzo prosty.


Składniki:

  • 1 świeża figa
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka miodu prawdziwego
  • cynamon
  • 2 łyżki śmietany 18% (słodka i gęsta)
  • migdały drobna kosteczka
Przygotowanie:
 Figę naciąć na krzyż uważając by nie rozciąć do końca. Lekko rozchylić. Do środka figi włożyć masło, miód i delikatnie oprószyć cynamonem. Przełożyć do naczynia do zapiekania, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół i zapiekać około 15 minut. Wyjąć przełożyć na talerz i polać gorącym sosem. Podać na gorąco z śmietaną i posypać migdałami.

 



12 komentarzy: