.

środa, 29 maja 2013

Filet z kurczaka w warzywnym sosie

Delikatne i aromatyczne mięsko oraz rewelacyjny sos z dodatkiem warzyw.Wyszło jak zwykle pysznie.Podałam z ziemniakami z wody z koperkiem.Szczerze polecam.


Składniki:

  • 6 piersi z kurczaka mniejsze
  • 1 cebula większa
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 3 szt pomidor
  • 1 szk rosołu
  • 0,5 szk białego wina
  • masło klarowane
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
 
Filety oczyścić,umyć i osuszyć.Podzielić na 2 części ,lekko rozbić i doprawić do smaku solą i pieprzem.Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle klarowanym z dwóch stron. Cebulę obrać pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć , obrać z skórki i pokroić w kostkę.Cebulę zeszklić na oleju dodać pomidory i chwilkę poddusić.Dodać podsmażone filety,wlać rosół,dodać odsączony groszek.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem do miękkości.Pod koniec wlać białe wino i jeszcze przez chwilkę dusić. 





*przepis z książki 143 Przysmaki Siostry Anastazji


8 komentarzy:

  1. musiało być pyszne, świetne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. pysznie wygląda i pysznie smakuje

      Usuń
  3. Witaj - już wiem co będzie w sobotę na obiad,bo jutro ryby/przecież mieszkam na Wybrzeżu/POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam a jeśli zrobisz to podziel się opinią jak smakowało.

      Usuń
  4. to ja już jadę na ten obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie się prezentuje! Lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń