.

piątek, 31 stycznia 2014

Pączki hiszpańskie

Jest kilka nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu.



Składniki:


  • 250 ml wody
  • 130 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • sól szczypta
  • lukier
  • 150 cukru pudru
  • około 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
 Wodę zagotować z masłem i solą. Zdjąć z ognia, dodać przesianą przez sitko mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ponownie postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne polukrować. 
Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy.
Karnawałowe smażenieTłusty czwartek 2014Bardzo Tłusty Czwartek 2014

 




20 komentarzy:

  1. Śliczne i takie równiusieńkie:)ale bym się poczęstowała,obawiam się,że własnych się nie doczekam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego się nie doczekasz? Wystarczy trochę mobilizacji, chęci do dzieła. :)

      Usuń
  2. Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem takie podobne ciastka tata przywoził z Lublina. Nazywały się chyba "gniazda". Dzięki za przepis, zrobię je własnoręcznie, bo bardzo je lubiłam jak byłam młodsza. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz daj znać jak smakowały. :)

      Usuń
  3. Pamiętam jak takie pączusie zwane u mnie ''gniazdkami'' były codziennym śniadaniem w szkole ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę Alinko, że te same klimaty lubimy:)
    pączki są pyszne i jak dla mnie o wiele lepsze od tych tradycyjnych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ja lubię i hiszpańskie i tradycyjne, przepis niebawem.

      Usuń
  5. Jak zwykle kusisz nieziemsko:) A ja tu mam przymusowy post od gotowania;(:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Takich jeszcze nie robilam:) Wygladaja naprawde apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne te pączki! Mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. aż mam smaka :) zapraszam do siebie na faworki http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2014/02/faworkowe-rozyczki-o-posmaku-sliwek.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam podobne, ale nie robiłam takich pączków. Mam nadzieję zmobilizować się zdjęciami i przepisem Twoich pączków i w końcu je zrobić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o co chodzi z tym ( Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier.)to znaczy że mam nad olejem trzymać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na papierze wyciskasz z ciasta okręgi. Wkładasz do goracego oleju papierkiem do góry by się smażyły i po chwili zdejmujesz papier.

      Usuń