Składniki:
- Placki ziemniaczane
- 600 g ziemniaków
- 1 jajko
- 1 malutka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- Gulasz drobiowy
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka margaryny do smażenia
- 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej Kamis
- 0,5 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka Kamis
- 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis
- szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis
- 2 liście laurowe Kamis
- 3 kulki ziela angielskiego Kamis
- 0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- mąka do zagęszczenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Czosnek i cebulę oczyścić i również zetrzeć. Dodać jajko, mąki wymieszać i doprawić do smaku. Usmażyć na oleju złote i chrupiące placki. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron. Dolać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na usmażone placki nałożyć gulasz.
Pycha:)
OdpowiedzUsuńJa tam placuszki lubię na słodko :)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam placki z gulaszem, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńO rany jak ja taki obiad uwielbiam! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAch te chrupiące placuszki:)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam placków ziemniaczanych czy z sosem czy bez :) Wspaniałe danie, jedno z moich ulubionych!
OdpowiedzUsuńNiezła kolekcja przypraw, a placki z gulaszem wyglądają bardzo ogniście.
OdpowiedzUsuńZnakomicie podane! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńPani Alu jakiś bar mleczny używa chyba Pani zdjęć...
https://www.facebook.com/723118034773822/photos/pcb.823697458049212/823697351382556/?type=3&theater
Pozdrawiam
Tak ukradli moje zdjęcie, Bardzo dziękuję za informację.
Usuń