Składniki:
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso
- Sos
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu pikantnego Kamis
- przyprawa do pizzy sycylijskiej Kamis
- szynka
- czerwona cebula
- pomidorki koktajlowe
- ser żółty
Mąkę przesiać dodać cukier, sól, drożdże olej, wodę i zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, oprószyć przyprawą, ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 250 stopni na około 10 -15 minut.
Świetna patelnia :) Gratuluję! i bardzo apetyczna pizza :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńMmmm ... jakie pyszności ! Najlepsza jest z dużą ilością warzyw i sera ;)
OdpowiedzUsuńTeż lubię z warzywami ale ser to także obowiązkowy dodatek :)
UsuńPyszna,szybko by u mnie znikła ze stołu:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak u mnie. :)
UsuńPizzy z patelni jeszcze nie próbowałam. Nie mówię nie:) Oj, zjadłabym taka pizzę.
OdpowiedzUsuńhmmm, ciekawe, ciekawe czy by wyszło na patelniach inginio, gratuluję patelni! a ja jutro robie tradycyjna pizze :D
OdpowiedzUsuńPyszna pizza i genialna ta patelnia;)
OdpowiedzUsuńMam garnek tej firmy i jestem z niego bardzo zadowolona!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie domową pizzę.
OdpowiedzUsuńpizza pyszniutka - uwielbiam!! patelnia świetna, też mam :)
OdpowiedzUsuńOjej wygląda przepysznie ! Aż się pośliniłam :)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na pizze:) wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńpyszna pizza :) a patelnia super mam cały duży zestaw Midas w wersji kolorowej i jest rewelacyjny służy mi juz chyba ze 3 lata, tylko teraz rączka mi sie popsuła i musze się zorientować czy da się dokupić
OdpowiedzUsuńwow, takiej jeszcze nie robiłam, ciekawe czy ta moja patelnia bez ściąganej rączki przeżyje wizytę w piekarniku:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda ta pizza. I super patelnia, przydałaby mi się taka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
czy zamiast suchych drożdży można dać świeże? Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńTak, można dodać świeże drożdże. Będzie to 10 g. :)
UsuńTja, pizza z patelni. Ale oczywiście robimy w piekarniku. Gdzie sens, gdzie logika?!?
OdpowiedzUsuńgenialne . poza czekaniem na ciasto aż wyrośnie to bomba. szybka do zrobienia .. GENIUSZ
OdpowiedzUsuńmiałam taka patelnie z tefala. po pewnym czasie zapiecie rączki tak sie ,,wyrabia'' , ze samo sie odpina i nie mozna podniesc patelni
OdpowiedzUsuńJa używam ją do tej pory. Brak zarysowań i rączka jak nowa. :)
Usuń