wtorek, 7 stycznia 2014

Makaron z sosem dyniowym i parmezanem

Makaron z dyniowym sosem. Nie pomyślałabym, że to może być takie pyszne. Dynie obrodziły w ogrodzie więc coś trzeba z nimi zrobić. To danie robiłam po raz pierwszy ale bardzo pozytywnie jestem nim zaskoczona. Zachęcam do wypróbowania przepisu.



Składniki:


  • 200 g makaronu świderki
  • 1,5 łyżki masła
  • 0,5 mniejszej cebuli
  • 250 g dyni
  • 50 ml śmietany słodkiej 18%
  • parmezan
  • gałka muszkatołowa Kamis
  • sól morska w młynku Kamis
  • zielona pietruszka
Przygotowanie:
 Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni dodać drobniutko pokrojoną cebulę i na lekkim ogniu podgrzewać nie dopuszczając by cebula zbrązowiała około 8 min. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i pod przykryciem od czasu do czasu mieszając dusić do miękkości dyni. Wlać śmietanę, dodać łyżkę parmezanu, zagotować.Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą morską. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz polać sosem dyniowym, posypać parmezanem i udekorować zieloną pietruszką.


 

5 komentarzy:

  1. Wiesz, dziś widziałam w gazecie Moje gotowanie, ze Horteks ma nowość mrożoną dynię w kostkach. Jeszcze nie widziałam, ale zrobię zapas, alby wykonać takie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To idealne danie dla mnie ! Mogę się wprosić ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny makaron! Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachomikowała mi się jeszcze jedna mała dynia, to wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń