Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- 1,5 łyżki masła
- 0,5 mniejszej cebuli
- 250 g dyni
- 50 ml śmietany słodkiej 18%
- parmezan
- gałka muszkatołowa Kamis
- sól morska w młynku Kamis
- zielona pietruszka
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni dodać drobniutko pokrojoną cebulę i na lekkim ogniu podgrzewać nie dopuszczając by cebula zbrązowiała około 8 min. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w małą kosteczkę dynię. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej i pod przykryciem od czasu do czasu mieszając dusić do miękkości dyni. Wlać śmietanę, dodać łyżkę parmezanu, zagotować.Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą morską. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz polać sosem dyniowym, posypać parmezanem i udekorować zieloną pietruszką.
Wiesz, dziś widziałam w gazecie Moje gotowanie, ze Horteks ma nowość mrożoną dynię w kostkach. Jeszcze nie widziałam, ale zrobię zapas, alby wykonać takie danie:)
OdpowiedzUsuńTo idealne danie dla mnie ! Mogę się wprosić ? :)
OdpowiedzUsuńZapraszam,,,
UsuńPiękny makaron! Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńZachomikowała mi się jeszcze jedna mała dynia, to wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń