niedziela, 5 stycznia 2014

Trufle czekoladowe

Robiąc w domu trufelki choć na chwilę można się "poczuć" jak w fabryce czekoladek :) Sama dekoracja i obtaczanie w różnych dodatkach należała do młodszej córki. Miała dużo  frajdy z czego się bardzo cieszyłam gdy ją obserwowałam.



Składniki:


  • 75 ml kremówki
  • 25 g miodu prawdziwego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 25 g masła
Przygotowanie:
 Kremówkę, miód i cukier waniliowy podgrzać w garnuszku. Ale nie doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia dodać mało i połamane na mniejsze kawałki czekolady. Mieszać do rozpuszczenia. Masę wylać do płaskiego naczynia i pozostawić do całkowitego ostudzenia, najlepiej na całą noc. Z masy formować kuleczki i obtaczać w zależności od tego jakie mamy dekoracje. Kokos, kolorowe posypki, kakao, migdały, orzechy mielone. Ponownie odłożyć w zimne miejsce żeby stężały. Jeśli masa będzie się mocno kleić do rąk moczyć ręce delikatnie w zimnej wodzie.


15 komentarzy:

  1. Oj jak ja bym chciała takie trufelki porobić :)
    Szkoda że moja mama do kuchni jak do ognia to sama musiałabym je lepić :(

    OdpowiedzUsuń
  2. O Matko! Jakie cuda!!! Wyglądają obłędnie!!! Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie Córka udekorowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne,pychota.Jak czytam trufle,przypomina mi się pobyt we Francji.Tam oprócz prawdziwych trufli zajadałem sie wspaniałymi czekoladowymi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie urocze maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. każda inna i każda śliczna! Alu, czarujesz zdjęciami! ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne :) każda inna i zachwycająca! tylko sięgać i jeść!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdolny z Was duet! Pysznie wyglądają, a ja uwielbiam trufle!

    OdpowiedzUsuń