Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (mniejsze)
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- 1 serek topiony z ziołami 25g
- 5 listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 4 plastry szynki prosciutto
- sól morska w młynku Kamis
- pieprz czarny w młynku Kamis
- olej rzepakowy Rapso
- pomidorki koktajlowe
Piersi oczyścić, odciąć polędwiczki. Umyć i osuszyć. Nożem naciąć kieszonki uważając by nie przeciąć piersi. Pomidory pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, listki bazylii pokroić dodać serek topiony i wymieszać. Przygotowanym farszem napełnić kieszonki. Piersi z dwóch stron oprószyć solą morską i pieprzem czarnym (soli nie za dużo ponieważ szynka jest słona). Owinąć piersi i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu posmarować szynkę niewielką ilością oleju. Do naczynia żaroodpornego wlać 3-4 łyżki oleju, włożyć do nagrzanego piekarnika do podgrzania. Naczynie wyjąć i włożyć piersi.około 25-30 minut w 200 stopniach. 10 minut przed wyjęciem dodać kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych i włączyć funkcję grillowania.
Rewelacyjne na obiad:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńFajna odmiana od zwykłych kotletów :)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo smaczne;)
OdpowiedzUsuńNo , no fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńszkoda,że nie piszesz skąd masz przepis....bo autorski to on nie jest...
OdpowiedzUsuńOjejku anonimku zapomniałam napisać, przecież to twój autorski przepis, ale jesteś jako anonim więc nie wpisałam. Pozdrawiam i więcej odwagi, trochę tak "głupio " być anonimem w tych czasach jakoś brak ci odwagi. :) :)
UsuńNo zdecydowanie to nie jest mój przepis. nie posiadam bloga, ani konta na google, a specjalnie zakładać nie będę. To ja proponuję więcej odwagi i proszę pisać skąd masz przepis. Pozdrawiam
UsuńZuza ze Szczecina
Witam Cię Zuza bardzo serdecznie i mam nadzieję, że zostaniesz i będziesz śledzić mojego bloga. :)
UsuńPysznie wyglądają i na pewno są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, wspaniała pierś :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam piersi z kurczaka, takie połączenie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńTakie piersi to marzenie nie jednego osobnika :)
OdpowiedzUsuńPierś z kurczaka robię na mnóstwo sposobów, ale Twój jest dla mnie nowością. Prezentuje się genialnie!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie:)
super danie... odmian przyrzadzania np. piersi kurczaka jest tak duzo, ze trudno mowic o podbieraniu komus przepisu...
OdpowiedzUsuń