środa, 22 stycznia 2014

Tort śmietankowy z brzoskwiniami

Tort z kremem na bazie bitej śmietany i serka mascarpone. Przełożony brzoskwiniami z puszki. Jest delikatny i smaczny, rozpływa się w ustach. Zrobiłam go na 18 urodziny córki. Nie mam zdjęcia przekroju bo nic nie zostało. Widocznie im smakował :)





Składniki:


  • Biszkopt
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • Krem
  • 1 litr kremówki
  • 0,5 kg mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix
  • brzoskwinie w puszce
Przygotowanie:

Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku. Nadal miksować tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy 28 cm wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 30 min. Wyjąć i ostudzić. Przekroić 2 razy uzyskując 3 krążki. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować). Pierwszy biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń posmarować kremem, posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć biszkoptem, ponownie nasączyć, posmarować krem i posypać resztą brzoskwiń. Przykryć trzecim biszkoptem. Obsmarować boki i górę tortu kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować kuleczkami.



26 komentarzy:

  1. Piękny ! Chciałabym taki na moje urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coraz częsciej widze takie piękne róże jako dekorację tortów i mnie zazdrość zżera, ze ja nie umiem :D Gratuluję umiejętności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dekorować torty i doceniam Twój wysiłek. Pięknie Ci wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, muszę kiedyś taki zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczny! Wspaniale, by wyglądał jako tort komunijny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego dla córki! Tort cudowny! Za niecałe 2 miesiące ja też będę piekła tort na 18 urodziny mojego syna :) Mamy dzieci w tym samym wieku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jest przepiękny :) nie dziwię się że smakował :) 100 lat dla córki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo rzadko piekę torty i nie próbowałam nigdy ich tak zdobić.
    Tort jest przepiękny i nie dziwię się że smakował:)
    Wszystkiego najlepszego dla córki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowity bukiet;) No i piękny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Artyzm:) Podziwiam kunszt kulinarny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy do tego kremu mozna dodac nutelle ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie próbowałam , ale zawsze można eksperymentować. :)

      Usuń
  12. Czy piekłaś biszkopt z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty zawsze piekę góra, dół. Bez termoobiegu. :)

      Usuń
  13. "Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku."
    czy to ozn ze dajemy cukier i 1 zoltko, cukier i drugie zoltko, czy najpierw stopniowo caly cukier a potem zoltka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodawać cukier i żółtko albo też porcjami cukier ubić na sztywno i potem dodawać po 1 żółtku ubijając. Obydwie metody są dobre. :)

      Usuń
  14. Czy zamiast tych kwiatków można ten tort pokryć masą cukrową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, ponieważ masa cukrowa nie nadaje się do kremu na bazie bitej śmietany. Wtedy masa cukrowa w miejscach złączeń z kremem się rozpuści. Do masy cukrowej musisz mieć krem maślany.

      Usuń