Składniki:
- Biszkopt
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek mąki pszennej
- Krem
- 1 litr kremówki
- 0,5 kg mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan fix
- brzoskwinie w puszce
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku. Nadal miksować tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy 28 cm wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Wyrównać powierzchnię i piec w 170 st około 30 min. Wyjąć i ostudzić. Przekroić 2 razy uzyskując 3 krążki. Krem: Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, śmietan fix i zmiksować do połączenia się składników. Serek mascarpone przełożyć do naczynia i zmiksować. Do serka dodawać porcjami ubitą kremówkę i mieszać łyżką(nie miksować). Pierwszy biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń posmarować kremem, posypać połową pokrojonych brzoskwiń, przykryć biszkoptem, ponownie nasączyć, posmarować krem i posypać resztą brzoskwiń. Przykryć trzecim biszkoptem. Obsmarować boki i górę tortu kremem. Za pomocą tylki w kształcie gwiazdki udekorować tort w kształcie "kwiatów". Kwiaty robimy ruchem okrężnym zaczynając od środka i robiąc coraz większe kółka. Tort schłodzić najlepiej całą noc. Przed podaniem udekorować kuleczkami.
Piękny ! Chciałabym taki na moje urodziny :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńpiękny tort:)
OdpowiedzUsuńCoraz częsciej widze takie piękne róże jako dekorację tortów i mnie zazdrość zżera, ze ja nie umiem :D Gratuluję umiejętności :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dekorować torty i doceniam Twój wysiłek. Pięknie Ci wyszedł
OdpowiedzUsuńPiękny, muszę kiedyś taki zrobić.
OdpowiedzUsuńPrześliczny! Wspaniale, by wyglądał jako tort komunijny :)
OdpowiedzUsuńwygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla córki! Tort cudowny! Za niecałe 2 miesiące ja też będę piekła tort na 18 urodziny mojego syna :) Mamy dzieci w tym samym wieku :)
OdpowiedzUsuńjest przepiękny :) nie dziwię się że smakował :) 100 lat dla córki!
OdpowiedzUsuńBardzo rzadko piekę torty i nie próbowałam nigdy ich tak zdobić.
OdpowiedzUsuńTort jest przepiękny i nie dziwię się że smakował:)
Wszystkiego najlepszego dla córki:)
Smakowity bukiet;) No i piękny!
OdpowiedzUsuńCudo, co tu więcej pisać!
OdpowiedzUsuńwspaniale dekorowany :)
OdpowiedzUsuńJaaaaki wspaniały!!!
OdpowiedzUsuńArtyzm:) Podziwiam kunszt kulinarny:)
OdpowiedzUsuńbył niesamowity ! ;)
OdpowiedzUsuńbył przepyszny ! ;)
OdpowiedzUsuńCzy do tego kremu mozna dodac nutelle ?
OdpowiedzUsuńJa nie próbowałam , ale zawsze można eksperymentować. :)
UsuńCzy piekłaś biszkopt z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńBiszkopty zawsze piekę góra, dół. Bez termoobiegu. :)
Usuń"Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku."
OdpowiedzUsuńczy to ozn ze dajemy cukier i 1 zoltko, cukier i drugie zoltko, czy najpierw stopniowo caly cukier a potem zoltka?
Możesz dodawać cukier i żółtko albo też porcjami cukier ubić na sztywno i potem dodawać po 1 żółtku ubijając. Obydwie metody są dobre. :)
UsuńCzy zamiast tych kwiatków można ten tort pokryć masą cukrową?
OdpowiedzUsuńNie, ponieważ masa cukrowa nie nadaje się do kremu na bazie bitej śmietany. Wtedy masa cukrowa w miejscach złączeń z kremem się rozpuści. Do masy cukrowej musisz mieć krem maślany.
Usuń