Składniki:
- 60 herbatników szkolnych
- 1 puszka masy krówkowej 510 g
- 30 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 800 ml mleka
- 50 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 400 ml kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Masa krówkowa:
Masę przełożyć do garnka, dodać mleko i podgrzewać na lekkim ogniu do połączenia się składników i masa będzie jednolita. Odłożyć do lekkiego przestudzenia. Krem budyniowy: Z mleka odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszane budynie i zagotować. Budyń przykryć folią spożywczą (żeby nie powstał kożuch) i odłożyć do wystudzenia. Mało utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać porcjami zimy budyń i ucierać aż powstanie gładki krem.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać małą ilością wody do napęcznienia. Lekko podgrzać przed dodaniem do śmietany. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać letnią żelatynę, zmiksować. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć herbatniki (20 szt), wylać masę krówkową, ułożyć herbatniki, wyłożyć krem budyniowy, ułożyć herbatniki, rozsmarować bitą śmietanę i na koniec zetrzeć czekoladę. Odłożyć do schłodzenia ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.
Jest pyszne! ale ja nie mogę zbyt często robić,bo właściwie to zjadamy je w jeden dzień i to jest nasz największy problem,jaki mamy z tym ciastem:)
OdpowiedzUsuń
UsuńAle jak znika to znaczy że smakuje, cieszę się.
Alinko, porywam porcyjkę do kawy, mega apetyczne fotka;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo częstuj się.
UsuńOj to to ja lubię, a nawet uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) najpyszniejsze ciasto jakie znam! twoje wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:www.martawkuchni.blog.pl
Cudowne ciasto, prawdziwa rozpusta :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
To ciasto wspaniale pachnie ! Ale nigdy nie uda mi się zjeść całego kawałka - za słodkie ! ;)
OdpowiedzUsuńJa tam nie mam problemu :) lubię słodkie rzeczy. :)
UsuńWygląda aż za bardzo kusząco! :)
OdpowiedzUsuńa ja się przyznam, że jeszcze nie robiłam :))), ale zrobię... z Twojego przepisu :)), pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam tego ciasta, będę musiała w końcu nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńJa też robię takie ciasto:):) Tylko krem robię troszkę inaczej:) Pyyyycha!!
OdpowiedzUsuńperfekcyjnie równiutkie , pyszne warstwy
OdpowiedzUsuńuwielbiam :) też takie z widocznymi warstwami !! aż muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńWyglada super ale chyba faktycznie jest slodkie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie i kusząco:)
OdpowiedzUsuńDo mnie ta wersja również jest cudna i strasznie kusi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremowe ciasta, lepiej mi wychodzą niż pieczone a ten 3 Bit to poezja http://przepis3.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam ;) pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, takiego przepisu szukałam - warstwy nie zlewają się tak jak w innych przepisach. Sprawdziłam 4 różne przepisy zanim dotarłam do twojego. POEZJA. Ala jesteś wielka. Sprawdziłam kilka innych przepisów z twojego bloga i są wspaniałe. Jeśli chcę zaskoczyć rodzinę czymś nowym to od razu zerkam do twoich przepisów. Znalazłam "swojego" bloga kulinarnego - wielka buzia :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakuje. Takie komentarze to miód na moje serducho. Dziękuję i pozdrawiam.
UsuńTo jest na dużą blachę?
OdpowiedzUsuńBlacha taka, żeby się zmieściło na jednej warstwie 20 herbatników.
Usuń