Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 16 g drożdży suszonych instant
- sól szczypta
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 szkl letniego mleka
- 1 jajko
- ananas w puszce
- olej do smażenia Rapso
- cukier puder do oprószenia
Do miski z robota przesiać mąkę dodać suszone drożdże, sól, cukry, mleko i jajko. Za pomocą robota wyrobić ciasto. Przykryć bawełnianą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie dodać pięć plasterków pokrojonego w słupki ananasa, wymieszać i ponownie odstawić żeby ciasto podrosło. Smażyć racuchy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Usmażone racuchy przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem i z kawałkami ananasa.
Komplet garnków możecie kupić tutaj.
Wyglądają bardzo apetycznie, pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńświetne zjadłabym takie na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa ! Uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńWiem, że są pyszne. Robię przeważnie ze świeżym ananasem. Pyszności. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie pyszyste,pyszne:)
OdpowiedzUsuńMniam! Ale smaku mi narobiłaś, pycha :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
fajne, takie puchate na drożdżach. Uwielbiam dodatek ananasa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Monika
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńIle dodać mąki? bo nie widzę w przepisie :)
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam :)
UsuńW składnikach nie ma podanej ilości mąki
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam :)
UsuńIle ich wyjdzie z takiej ilości składników? Celuje w obiad dla trzech osób.
OdpowiedzUsuńU mnie jest 2+2 i wystarczy na obiad. :)
OdpowiedzUsuń