.

środa, 8 stycznia 2014

Sernik brzoskwiniowy na zimno na wafelkowym spodzie

Sernik bardzo puszysty i delikatny. Spód zrobiony z wafelek w czekoladzie był rewelacyjny. Będę robić go częściej tym bardziej, że rodzince również zasmakował.




Składniki:


  • Spód
  • 250 g wafelek w czekoladzie (u mnie prince polo)
  • 30 g masła
  • Masa serowa
  • 600 g twarogu z wiaderka
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl cukru pudru Emix
  • 1 galaretka brzoskwiniowa Emix
  • 1,5 łyżeczki żelatyny Emix
  • Góra
  • 1 galaretka brzoskwiniowa Emix
  • 1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:

Wafelki  zmielić w blenderze. Dodać roztopione letnie masło, wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy lekko dociskając. Odłożyć do stężenia. Jedną galaretkę przygotować w 300 ml gorącej wody, dodać żelatynę i odłożyć do lekkiego stężenia. Twaróg przełożyć do naczynia i zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno dodać do masy serowej i połączyć najlepiej mieszając. Dodać tężejącą galaretkę i zmiksować na najwolniejszych obrotach mikserem. Połowę masy wylać na wafelkowy spód, przesypać pokrojonymi brzoskwiniami i wylać resztę masy serowej. Odłożyć do stężenia. Na górze ułożyć pokrojone brzoskwinie. Drugą galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na stężałą masę serową. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Część pokroić w kostkę a resztę w cieniutkie plasterki. Tortownica 25 cm.




14 komentarzy:

  1. To chyba mój ulubiony rodzaj ciasta ! Serniki na zimno rządzą !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :D I pewnie równie dobrze smakuje ;)
    Pozdrawiam
    www.monikoza.log.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniczek zawsze i w każdej ilości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda obłędnie, tak puszyście i smacznie :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być przepyszny!! Chyba się wproszę i się wymienimy sernikami;):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Może byc nawet bez wafelka.Bardzo smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale się prezentuje Twój sernik, a pomysł na spód z wafelków bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, spód jest pyszny. Ja robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona smakiem.

      Usuń
  8. mi takie smaki kojarzą się z latem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Latem zapachniało, boski sernik :) Fajny pomysł z wafelkowym spodem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam. Pyszne, puszyste, delikatne i nie za słodkie:) Rodzinka i znajomi zachwyceni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę ze sernik posmakował. :)

      Usuń