.

czwartek, 25 września 2014

Sernik z jogurtów greckich

Może się ktoś sprzeciwić i oczywiście będzie miał rację, że z jogurtów to nie sernik. Ja początkowo też tak myślałam jednak po upieczeniu i spróbowaniu zmieniam zdanie. Do dzisiaj nie powiedziałam w domu prawdy, że ten sernik który im tak smakował  nie jest z twarogu a z jogurtów. Kto jeszcze nie piekł niech jak najszybciej upiecze. Polewa nierównomiernie rozsmarowana to zamierzony efekt.




Składniki:
  • Kruche ciasto
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • Masa jogurtowa
  • 3 jogurty greckie po 400 g
  • 8 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • Polewa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  •  3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć.
 Masa jogurtowa: Żółtka ubić z cukrami. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka, jogurty, budynie i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 180 stopniach 70 minut. Blacha 34*25 cm.
 Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku.
Przepis od Oli



Ciacho na widelcu

44 komentarze:

  1. Taki z jogurtów greckich musi mieć ciekawy smak :) Wygląda wspaniale, zapisuję na zaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A widzisz:)) Pamiętam jak mi mówiłaś, że to nie sernik:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda w takim razie przepraszam :) miałaś rację :) z jogurtów też może wyjść sernik. :):)

      Usuń
  3. Witam. Na jaka blache jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam kiedyś podobny sernik bez sera i jego smak był obłędny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sernik z jogurtów. Jest taki leciutki i puszysty. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam jak to cudnie wygląda :-) bardzo ciekawy przepis, zapisuje go sobie i wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak widać wszystko można. Sernik jogurtowy jak prawdziwy. Bardzo ładnie wygląda i chętnie spróbowałabym, pewnie ma delikatny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ala coś Ty narobiła!!ja jestem na urlopie i teraz zamiast cieszyć się wyjazdem,chce już wracać do domu i wyczarować ten sernik...a to jeszcze kilka dni.Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu a może ich zaskoczysz i upieczesz im taki sernik. Będą cię chwalić oj będę. :)

      Usuń
  9. Wygląda cudownie :)
    Lubię ten oszukany sernik - jest taki delikatny... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Alu, u Ciebie ciasta zawsze na medal, super wypiekasz

    OdpowiedzUsuń
  11. Niewiarygodne,jaki ładny wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow super :) i pomyśleć z jogurtów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. sernik wyszed przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja znam ten przepis od kilku lat. Mieszkam za granicą gdzie nie ma twarogu i to jest świetny produkt zastępczy mniam. Podałam go mamie bo nie mogła uwierzyć że jest pyszny. Robi go bardzo często bo jest delikatniejszy od sernika.

    OdpowiedzUsuń
  15. słyszałam od znajomej że robi taki sernik...nie chciała dać przepisu :( a tu proszę poszperałam i mam dziękuje autorce za dodanie .Zabieram i robię!!!! na popołudniową kawę "urlopową" będzie akurat!!!!DZIĘKUJĘ!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis :) Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam i mam pytanie czy składniki mają być w temp.pokojowej i czy upieczony sernik wyciągnąć od razu z piekarnika?
    Byłabym wdzięczna za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, składniki w temperaturze pokojowej ja wyciągałam z piekarnika od razu po upieczeniu.

      Usuń
    2. Usłyszałam niedawno od koleżanki, że ten "oszukany" sernik jest przepyszny i właśnie trafiłam na ten przepis...No i trzeba koniecznie spróbować :)

      Usuń
    3. Koniecznie musisz upiec bo jest pyszny.

      Usuń
    4. Koniecznie musisz upiec bo jest pyszny.

      Usuń
  18. te budynie na 3/4 mleka czy na 1/2

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyszedł idealnie i jest super lekki, jak ptasie mleczko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę i smacznego życzę. Pozdrawiam.

      Usuń
  20. Witam,mam pytanie,czy brzoskwinie w kawałkach mogę dodać i czy 70 minut pieczenia to nie za dużo?a olej jaki rzepakowy,czy słonecznikowy?Dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego sernika nie polecam brzoskwiń, jest on delikatny, puszysty a brzoskwinie będą twarde.Olej dodałam rzepakowy a jeśli chodzi o czas pieczenia to na sernik nie jest za długo ale dopasuj tem i czas do swojego piekarnika.

      Usuń
    2. Do tego sernika nie polecam brzoskwiń, jest on delikatny, puszysty a brzoskwinie będą twarde.Olej dodałam rzepakowy a jeśli chodzi o czas pieczenia to na sernik nie jest za długo ale dopasuj tem i czas do swojego piekarnika.

      Usuń
  21. Sernik jest bardzo smaczny.Poczęstowała mnie latem sąsiadka,Oczywiście dostałam przepis no i sernik jest pieczony.POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda apetycznie.Nie długo imieniny to trzeba wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  23. Mój ukochany serniczek, robię go na każdą imprezę:) Mam tylko pytanie, czy jeżeli dodam do masy pokrojone brzoskwinie to sernik wyjdzie? Chciałabym go trochę wzbogacić na chrzciny mojej córeczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz dodać brzoskwinie to bardzo dobrze je odsącz na sitku. Ja bym dodała pół puszki, bo ten sernik jest wilgotny i nadmiar brzoskwiń może spowodować że będzie za mokry i może się zrobić "zakalec".

      Usuń
  24. Anonimowy11 maja, 2016

    w jakiej formie dodac budynie? w proszku czy juz ugotowane?

    OdpowiedzUsuń
  25. Cieknie mi slinka, ale mieszkam zagranica i nie mam budyniu. Ile dac maki ziemniaczanej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budynie dałam 40g, więc proponuję dodać 80g mąki ziemniaczanej.

      Usuń
  26. Proszę o odp.a mianowicie ja mam swojsk i jogurt i czy taki też można dać zamiast jogurtu balkańskiego?

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie odpowiem jednoznacznie. Nie wiem jaki masz jogurt. Jeśli jest porównywalny z jogurtem greckim może się nadaje. Zawsze można spróbować na pierwszy raz z połowy w małej blaszce, wtedy nie tracimy tylu składników.

    OdpowiedzUsuń
  28. Upieczone😀wyszedł z jogurtu robionego w domu z mleka od krówki sąsiadki.Dodałam łyżkę więcej mąki ziemniaczanej.Dziękuję za przepis😍

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobiłam go 2-godz.temu wyszedł piękny wysoki i podczas pieczenia pękł w dwóch miejscach potem troszkę opadł.Jak ostygł pokryłam go polewą i wstawiłam do lodówki ale nie wytrzymałam i po godzinie musiałam sobie troszkę skubnąć ....wyszedł bardzo bardzo dobry.Dzięki za przepis pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu wiem jak to jest, że nie można wytrzymać i trzeba spróbować. Tym bardziej ten sernik bo jest pyszny. :)

      Usuń