Składniki:
- 1 duży słoik marynowanych pieczarek
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 3 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 100g żółtego sera
- 2 piersi z kurczaka około 300 g
- olej do smażenia
- sól himalajska
- pieprz czarny
- słodka papryka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4-5 łyżek majonez Kielecki
- 1-2 łyżki śmietany 18% gęsta
Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować na miękko, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piersi oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i ostudzić. Majonez wymieszać ze śmietaną.
Tortownicę lub metalową obręcz o średnicy 18-20 cm wyłożyć na dnie i po bokach folią spożywczą.
Układać kolejne warstwy:
pieczarki kapeluszami do dołu
natka pietruszki
marchewka
oprószyć solą i pieprzem
posmarować cieniutko majonezem
ziemniaki
posmarować cieniutko majonezem
mięso
posmarować cieniutko majonezem
oprószyć solą i pieprzem
ogórki
posmarować cieniutko majonezem
jajka
oprószyć solą i pieprzem
posmarować cieniutko majonezem
żółty ser
Wierzch przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Zdjąć folię przyłożyć płaski talerz, odwrócić do góry dnem. Delikatnie odpiąć obręcz tortownicy i zdjąć folię.
Haha.ja też ile razy ją widzę,to planuję zrobić:)wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę fajnie :)
OdpowiedzUsuńSól himalajska musi być ? bez niej się nie da ?
OdpowiedzUsuńJa używałam himalajskiej, ale możesz tez użyć zwykłą sól lub sól morską.
UsuńŁadna, ale ją się kroi jak np. tort czy raczej nabiera łyżką. Chodzi mi o to czy się nie rozpada przy krojeniu :)
UsuńJak jest dobrze schłodzona da się kroić.
UsuńFajnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie tez smakuje, polecam :D
UsuńJakie pomysłowe! Super to wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda,na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńSałatka przepyszna. Pożegnałam nią stary rok i przywitałam nowy. Dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam tą sałatkę i bardzo dobra ,ale lepiej nie mieszać majonezu ze śmietaną.
OdpowiedzUsuńDlaczego?
UsuńAle świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie, az zglodnialam :-)
OdpowiedzUsuńZnajomi polecają. Zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńW którym momencie dodać kurczaka? W składzie są piersi z kurczaka, ale nie jest napisane kiedy je dodać.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, znalazłam po ziemniakach, jest warstwa mięsa :-)
OdpowiedzUsuńSałatka jest przepyszna, uwielbiam ją :-)
OdpowiedzUsuńCzy jak postoi na stole nie rozsypie się?
OdpowiedzUsuńJak dobrze ułożysz warstwy nie rozsypie się, ja robiłam już kilka razy nigdy się nie rozsypała.
UsuńBardzo dobra robiłam polecam
OdpowiedzUsuń