.

czwartek, 23 stycznia 2014

Pizza z patelni

Dzięki uprzejmości firmy Neoflam mogłam w końcu upiec pizzę z patelni. Otrzymałam piękny i praktyczny komplet z odpinaną rączką do przetestowania klik. Pizzę najpierw podgrzewamy w patelni na piecu a potem wkładamy do piekarnika. Wystarczyło odpiąć rączkę i włożyć do pieca. Pizza jest bardzo puszysta, ładnie wyrośnięta i smaczna. Oczywiście w kwestii dodatków co kto lubi.




Składniki:
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso
  • Sos
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego Kamis
  • przyprawa do pizzy sycylijskiej Kamis
  • szynka
  • czerwona cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • ser żółty
Przygotowanie:
Mąkę przesiać dodać cukier, sól, drożdże olej, wodę i zagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, oprószyć przyprawą, ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 250 stopni na około 10 -15 minut.



24 komentarze:

  1. Świetna patelnia :) Gratuluję! i bardzo apetyczna pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ... jakie pyszności ! Najlepsza jest z dużą ilością warzyw i sera ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię z warzywami ale ser to także obowiązkowy dodatek :)

      Usuń
  3. Pyszna,szybko by u mnie znikła ze stołu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pizzy z patelni jeszcze nie próbowałam. Nie mówię nie:) Oj, zjadłabym taka pizzę.

    OdpowiedzUsuń
  5. hmmm, ciekawe, ciekawe czy by wyszło na patelniach inginio, gratuluję patelni! a ja jutro robie tradycyjna pizze :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam garnek tej firmy i jestem z niego bardzo zadowolona!

    OdpowiedzUsuń
  7. pizza pyszniutka - uwielbiam!! patelnia świetna, też mam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej wygląda przepysznie ! Aż się pośliniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonały pomysł na pizze:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszna pizza :) a patelnia super mam cały duży zestaw Midas w wersji kolorowej i jest rewelacyjny służy mi juz chyba ze 3 lata, tylko teraz rączka mi sie popsuła i musze się zorientować czy da się dokupić

    OdpowiedzUsuń
  11. wow, takiej jeszcze nie robiłam, ciekawe czy ta moja patelnia bez ściąganej rączki przeżyje wizytę w piekarniku:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialnie wygląda ta pizza. I super patelnia, przydałaby mi się taka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. czy zamiast suchych drożdży można dać świeże? Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można dodać świeże drożdże. Będzie to 10 g. :)

      Usuń
  14. Anonimowy31 maja, 2015

    Tja, pizza z patelni. Ale oczywiście robimy w piekarniku. Gdzie sens, gdzie logika?!?

    OdpowiedzUsuń
  15. genialne . poza czekaniem na ciasto aż wyrośnie to bomba. szybka do zrobienia .. GENIUSZ

    OdpowiedzUsuń
  16. miałam taka patelnie z tefala. po pewnym czasie zapiecie rączki tak sie ,,wyrabia'' , ze samo sie odpina i nie mozna podniesc patelni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam ją do tej pory. Brak zarysowań i rączka jak nowa. :)

      Usuń