.

piątek, 24 stycznia 2014

Zupa gulaszowa

Pożywna, rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa. Idealnie rozgrzewa w zimne jesienno zimowe dni. Do zupy możemy podać pieczoną bagietkę, rogaliki solanki lub po prostu świeżą pachnącą bułeczkę. Ale solo też jest smaczna. Garnek firmy Neoflam po prostu jest rewelacyjny. Cebulka szkliła się równomiernie, mięso nie przywierało. Jak podpiekałam nie musiałam stać i cały czas mieszać. Na prawdę warto zainwestować w takie garnki.




Składniki:
  •  0,5 kg mięsa wieprzowego (chude)
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 0,8 litra bulionu
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki Kamis
  • pieprz czarny w młynku
  • szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis
  • szczypta tymianku Kamis
  • sól
  • olej 
Przygotowanie:
 W garnku rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę i lekko zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę mięso  lekko podpiec, mieszając. Podlać gorącym bulionem i pod przykryciem dusić do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, ziemniaki, przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotować do miękkości ziemniaków. Zdjąć z ognia dodać starte na małych oczkach ogórki i doprawić do smaku.








26 komentarzy:

  1. Doskonała w mroźny dzień i sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak zupa na mrozy jest idealna:) Pożywna i rozgrzewająca.

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonała w taki zimny dzień jak dziś...

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna taka zupa, rozgrzewa :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Najpopularniejsza i najsmaczniejsza zimowa zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna, rozgrzewająca, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super smaczna zupa polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa rewelacja! Dziękuję za prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja gotuje podobna: lekko zeszklona cebule posypuje papryka slodka w proszku, dodaje mieso ( Kurczak np.udka) bo smakuje mi najbardziej.Dodaje marchewke ,pietruszke. Na koniec nie daje ogorka lecz zupe posypuje natka pietruszki i swiezym lubczykiem.Pycha, najlepsza moja zupa

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam pytanko, jakiej części mięsa wieprzowego użyła pani do tej potrawy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić z łopatki lub z tzw kulki.

      Usuń
  11. Zamiast mięsa wieprzowego dajcie wołowe zupełnie innym smak, polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. dodałam trochę cynamonu...wyszło super :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mozna zagotowac ja w sloikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście nie próbowałam. Ale myślę że tak. Jednak proponuję spróbować na początek 1-2 słoiki i pasteryzację zrobić 2 razy i przechowywać w zimnym miejscu.

      Usuń
  14. Witam jaki to ma być bulion warzywny czy mięsny.??

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam pytanie, jak długo trzeba gotować mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam do miękkości. Czas zależny jest od tego w jak dużą kostkę pokroisz mięso a także od samego mięsa. Dlatego nie podam dokładnego czasu. :)

      Usuń
    2. Dziękuję jutro będę gotować:)

      Usuń
  16. JA NIE MAM PRZYPRAWY KAMIS !!! CZYM MOGE TO ZASTAPIC ???

    OdpowiedzUsuń