.

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Bułeczki skręcane ala pizza

Z pewnością po świętach zostało Wam w lodówkach sporo jedzenia. Mam dla was propozycję na wykorzystanie wędlin i sera. Takimi bułeczkami ala pizza z pewnością zaskoczycie domowników i na pewno zjedzą z apetytem. Na Sylwestra też się nadają.

 


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml letniej wody 
  • Nadzienie:
  • sos do pizzy Folwark
  • 3-4 plasterki sera żółtego 
  • 3-4 plasterki szynki
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy miksera wsypać suche drożdże, cukier, sól oraz wlać olej i letnią wodę. Zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około1-1,5 h do podwojenia objętości.
Stolnice obficie oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Jedną część posmarować sos do pizzy i posypać drobno pokrojonym serem i szynką. Nakryć częścią bez nadzienie i lekko docisnąć. Pokroić w pasy na szerokość około 2 cm. Każdy pas lekko okręcić jak świderki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 230 C góra-dół i piec około 15-20 min do lekkiego zrumienienia. Po  upieczeniu lekko przestudzić. Podajemy na ciepło ale na zimno też są pyszne.



11 komentarzy:

  1. O tak,to byłoby zaskoczenie,najpierw dla mnie samej,jeśli zobaczyłabym,że mi się udały tak jak Tobie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki :) wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne bułeczki, wspaniałe ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł :) Będą idealne na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne :) pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł. Ja takie bułeczki to ze cztery zjem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się fantastycznie, w smaku pewnie też rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli użyje drożdzy w kostce to ile?

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne, bo można jako przekąskę stosować :)

    OdpowiedzUsuń