Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suszonych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml letniej wody
- Nadzienie:
- sos do pizzy Folwark
- 3-4 plasterki sera żółtego
- 3-4 plasterki szynki
Mąkę przesiać do misy miksera wsypać suche drożdże, cukier, sól oraz wlać olej i letnią wodę. Zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około1-1,5 h do podwojenia objętości.
Stolnice obficie oprószyć mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Jedną część posmarować sos do pizzy i posypać drobno pokrojonym serem i szynką. Nakryć częścią bez nadzienie i lekko docisnąć. Pokroić w pasy na szerokość około 2 cm. Każdy pas lekko okręcić jak świderki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 230 C góra-dół i piec około 15-20 min do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu lekko przestudzić. Podajemy na ciepło ale na zimno też są pyszne.
Świetnie to wygląda.
OdpowiedzUsuńO tak,to byłoby zaskoczenie,najpierw dla mnie samej,jeśli zobaczyłabym,że mi się udały tak jak Tobie:)))
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki :) wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki, wspaniałe ci wyszły!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł :) Będą idealne na Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńAle fajne :) pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Ja takie bułeczki to ze cztery zjem ;-)
OdpowiedzUsuńPrezentują się fantastycznie, w smaku pewnie też rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńJeśli użyje drożdzy w kostce to ile?
OdpowiedzUsuń25 g świeżych
UsuńFajne, bo można jako przekąskę stosować :)
OdpowiedzUsuń