.

środa, 16 grudnia 2015

Kapusta z grochem

To kolejna kapusta, która jest u nas na świątecznym stole. My ją wszyscy bardzo lubimy i tak jak kapustę z pieczarkami również podaję ją na ciepło.




Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 300 g grochu połówki
  • Zasmażka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • Do smaku
  • sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Groch ugotować al dente uważając by go nie rozgotować. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.
Kapustę przepłukać i pokroić. Jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać dwa razy. Zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Odcedzić z nadmiaru płynu pozostawiając około pół szklanki płynu. Do kapusty dodać ugotowany groch i wymieszać.W rondelku rozpuścić i lekko zrumienić masło, zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić dodać mąkę i energicznie wymieszać. Zasmażkę wlać do kapusty z grochem, wymieszać i zagotować. Podawać na ciepło.


3 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam a wszystkie składniki lubię. Muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ktoś ma pomysł jak ugotować groch, żeby nie był twardy, a jednocześnie żeby kulki pozostały całe? Ja gotuję groch łuskany, całe kuleczki, połówki nie mają szans się nie rozgotować. Ale całe kulki też w większości się rozgotowują, no chyba, że pozostawiłabym twarde.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim zależy od odmiany grochu.Nie każdy się rozgotuje. Ja wcześniej moczę i gotuję na wolnym ogniu.

      Usuń