.

niedziela, 27 grudnia 2015

Sałatka leśna polana

Do tej sałatki przymierzałam się od dłuższego czasu i w końcu ją zrobiłam. Wbrew pozorom nie jest trudna do zrobienia za to pięknie wygląda i pysznie smakuje. Można ją zrobić na święta jak i na rodzinne imprezy.


Składniki:
  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 100g żółtego sera 
  • 2 piersi z kurczaka około 300 g
  • olej do smażenia
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 łyżek majonez Kielecki
  • 1-2 łyżki śmietany 18% gęsta
Przygotowanie:
Pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Marchewkę ugotować na miękko, ostudzić i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Piersi oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, podsmażyć na oleju i ostudzić. Majonez wymieszać ze śmietaną.
Tortownicę lub metalową obręcz o średnicy 18-20 cm wyłożyć na dnie i po bokach folią spożywczą. 
Układać kolejne warstwy:
pieczarki kapeluszami do dołu
natka pietruszki
marchewka
oprószyć solą i pieprzem
posmarować cieniutko majonezem
ziemniaki
posmarować cieniutko majonezem
mięso
posmarować cieniutko majonezem
oprószyć solą i pieprzem
ogórki 
posmarować cieniutko majonezem
jajka 
oprószyć solą i pieprzem
posmarować cieniutko majonezem
żółty ser
Wierzch przykryć folią spożywczą i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Zdjąć folię przyłożyć płaski talerz, odwrócić do góry dnem. Delikatnie odpiąć obręcz tortownicy i zdjąć folię.


16 komentarzy:

  1. Haha.ja też ile razy ją widzę,to planuję zrobić:)wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda naprawdę fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sól himalajska musi być ? bez niej się nie da ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałam himalajskiej, ale możesz tez użyć zwykłą sól lub sól morską.

      Usuń
    2. Ładna, ale ją się kroi jak np. tort czy raczej nabiera łyżką. Chodzi mi o to czy się nie rozpada przy krojeniu :)

      Usuń
    3. Jak jest dobrze schłodzona da się kroić.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Świetnie tez smakuje, polecam :D

      Usuń
  5. Jakie pomysłowe! Super to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda,na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  7. Sałatka przepyszna. Pożegnałam nią stary rok i przywitałam nowy. Dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam tą sałatkę i bardzo dobra ,ale lepiej nie mieszać majonezu ze śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglada pieknie, az zglodnialam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znajomi polecają. Zrobię na pewno.

    OdpowiedzUsuń