.

sobota, 26 grudnia 2015

Sałatka śledziowa z buraczkami

Boże Narodzenie za nami ale przed nami kolejne świąteczne dni. Tym razem Sylwester i Nowy Rok. Czas domowych imprez na które szukamy pomysłów na sałatki i potrawy które można przygotować wcześniej i by mogły być na stole przez dłuży czas. Ja proponuję Wam zrobić sałatkę rybną z buraczkami.



Składniki:
  • 2 płaty śledziowe marynowane
  • 0,5 jabłka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 ziemniaki
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 2 większe ugotowane buraczki*
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18% gęstej
  • sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Z płatów śledziowych zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę pozostawić w naczyniu, przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły. Przed wyłożeniem spróbować jak smakuje i można ponownie doprawić.
Cebulę drobno pokroić w kostkę. Zalać wrzątkiem i po kilku minutach odcedzić na sitku. Buraczki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać zimną cebulę i doprawić do smaku. Również przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły.
Na półmisku układać kolejno warstwy buraczków i sałatki rybnej. Udekorować groszkiem i zieloną pietruszką. 
* Ja kupiłam ugotowane już buraczki hermetycznie zapakowane po 3 sztuki. W sklepie znanej sieciówki.


                                                                  www.mojpieknystol.pl

5 komentarzy:

  1. Robię podobna ale warstwowa, ta na pewno tez ma swoje uroki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna i pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może być 😊 dobra!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała sałatka, cudownie prezentuje się na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń