sobota, 18 stycznia 2014

Rogaliki solanki

Zostałam zaproszona wraz z innymi blogerami przez właścicielkę bloga Smaki Alzacji  do wspólnego pieczenia rogalików pod ciekawą nazwą solanki. Akcja pod świetną nazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy. Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zachęcam do wypróbowania.





Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej Kamis
  • 8 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek  (do posmarowania ciasta przed zawinięciem)
  • siemię lniane
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy z robota i zrobić  wgłębienie. Wsypać cukier, drożdże i wlać letnie mleko. Odczekać chwilkę az drożdże się zapienią. Wtedy dodać letnią wodę, żółtko i sól. Miksować za pomocą końcówki do zagniatania do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Cisto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na koło. Ciasto  posmarować oliwą z oliwek i podzielić na 8 trójkątów i  zwinąć rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć ziarnami siemienia lnianego. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st około 20 min lub do zrumienienia.


Lista blogów które brały udział w wspólnym pieczeniu:


Gosia z bloga: Smaki Alzacji

Monika z bloga:  Matka Wariatka

Joanna z bloga:  Różowa Kuchnia

Dobrawa z bloga: Bona Apetita

Bożenka z bloga: Moje domowe kucharzenie...

Łucja z bloga: Fabryka Kulinarnych Inspiracji

Ewelina z bloga: Przy kubku kawy

Dorota z bloga: Moje Małe Czarowanie

Grażyna z bloga: Grażyna gotuje

Justyna z bloga: Mama i Pomocnicy

Olimpia z bloga: Pomysłowe Pieczenie

Karolina z bloga: Kresowa panienka

 Rafał z bloga: Old White Table

Marta ze strony: strona FB



25 komentarzy:

  1. Bardzo fajne są takie wspólne pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne :) dziękuję za wspólne spotkanie..są rewelacyjne i ja je osobiście uwielbiam! kolejne za tydzień jeśli zechcesz:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za zaproszenie. Jak czas pozwoli to bardzo chętnie. :)

      Usuń
  3. Pyszne, prawda? Kupę radości mi sprawiłyście i to akurat w urodziny. Dziękuję i cieszę się, że rogaliki smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin. Rogaliki pyszne, będę częściej je robić. :)

      Usuń
  4. Ale pysznie wyglądają...dzięki za wspólne pieczenie...i do kolejnego..

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki za wspólne wypieki :):):)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wyglądają, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszczę Ci tych rogalików mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich jeszcze nie jadłam:)sam ich wygląd mówi jak pyszne muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam i jadłam po raz pierwszy ale są pyszne.

      Usuń
  9. piękne :) aż mam ochotę chwycić Twojego i zjeść ;) dziękuje za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje rogaliki sa przecudne.
    Milo mi sie razem z Wami piekło, juz dopisałam swój link do listy.
    Pozdrawiam i dziękuje Alu :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne Ci się upiekły rogaliki, dziękuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja również dziękuję za wspólne pieczenie. :)

      Usuń
  12. Śliczne Ci wyszły te rogaliki. Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super się wspólnie piekło podobało mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za dołączenie do listy "Na zakwasie i na drożdżach"
    Rogaliki wygladaja bardzo zachęcająco. Dawno nie pieklam. Chyba sie skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Teraz rozumiem dlaczego nagle w krotkim czasie tyle przepisow naraz , macie swietny pomysl z tym wspolnym pieczeniem , tak dalej !!! Moze sie kiedys skusze na upieczenie rogalikow :)

    OdpowiedzUsuń