wtorek, 15 grudnia 2015

Kapusta z pieczarkami

Na świątecznym stole jest u nas kapusta kiszona z pieczarkami. Przygotowuję ją rano by smaki się przegryzły a przed podaniem ponownie podgrzewam i podaję na ciepło.



Składniki:
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 300 g świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać dwa razy. Kapustę zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie, ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i lekko zrumienić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażać do momentu aż odparujemy cały płyn. Na końcu dodać masło podgrzewać jeszcze chwilkę aż pieczarki wchłoną masło i zdjąć z ognia. Ciepłe doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do ugotowanej kapusty, wymieszać i doprawić do smaku. Podajemy na ciepło.




11 komentarzy:

  1. Pychota! W tym roku niestety muszę obejść się smakiem:(

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jest kapusta z grochem i grzybami suszonymi

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam z pieczarkami. No i niestety w tym nie spróbuje :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada smakowicie :) Nie znam nikogo osobiscie kto by robil taka kapuste na wigilije. U wszystkich z suszonymi, lesnymi grzybami (u mnie rowniez) ...albo kapusta z grochem. Widzialam, ze bierzesz udzial w konkursie durszlaka czy juz gdzies mozna zobaczyc u Ciebie ta kolacje dla dwojga? Bardzo jestem ciekawa gdyz robisz piekne zdjecia. Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja i wielu moich znajomych robi taką właśnie kapustę.Nie zbieram i nie jadam grzybów leśnych.

      Usuń
    2. Ja też wolę z pieczarkami więc witaj w klubie. Dobrze, że nie jestem sama tak jak pisał anonim, że u wszystkich leśne grzyby. :)

      Usuń
  5. Robię podobną tyle pieczarek co kapusty,scieram pieczarki na tarce duże oczka i kapusta mało ukiszona Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  6. Postna kapusta na Wigilijnym stole być musi

    OdpowiedzUsuń
  7. ja robie kapustez biala fasolka z PUSZKI ,---PYCHOTKA

    OdpowiedzUsuń
  8. Alu, kapusta zrobiona, będziemy mieć na jutrzejszejszy obiad, pyszna wyszła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje. Taka prosta a taka smaczna, prawda?

      Usuń