.

niedziela, 12 stycznia 2014

Gofry

Pamiętacie jak dostałam paczuszkę od firmy Emix klik z produktami do przetestowania? Właśnie przyszła pora na test mieszanki do wypieku gofrów. Podeszłam z obawą do tego zadania bo korzystałam już z kilku przepisów z internetu i niektóre okazywały się totalną klapą. Gofry nie nadawały się do zjedzenia. W przypadku mieszanki Emix było inaczej.  Do przygotowania ciasta na gofry jako dodatkowy składnik potrzebujemy tylko wodę. Samo zrobienie ciasta było banalnie proste i szybkie. Ponieważ producent zaleca gofrownicę o płytkich wgłębieniach a ja mam głęboką myślałam, że się nie wyjdą. Pierwsze pieczenie nie wyszło ale nie poddałam się. Do mieszanki dodałam pół łyżeczki proszku do pieczenia i już każde następne pieczenie było ok. 
Ja lubię gofry z cukrem pudrem ale z dżemem, nutellą lub bitą śmietaną też są pyszne.



Składniki:
  • mieszanka do wypieku gofrów Emix
  • 0,5 l wody
  • cukier puder, nutella, dżem itp
Przygotowanie:
Przygotowujemy według opisu i wskazówek na opakowaniu. Jeśli mamy gofrownicę z głębokimi wgłębieniami dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Po upieczeniu studzić na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



15 komentarzy:

  1. Zapachniało wakacjami:)gofry kojarzą mi się z latem,morzem,słońcem...pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, i gofry z świeżymi owocami.

      Usuń
  2. No piękne ! Ja dziś zaliczyłam klapę z goframi :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z goframi to jest różnie, ja zaliczyłam nie jedną klapę z przepisów. Ale bardzo duże znaczenia ma gofrownica.

      Usuń
  3. Nie wiedziałam, że są takie gotowe mieszanki, a tym bardziej, że wychodzą z nich takie ładne gofry:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Alu, a skład tej mieszanki możesz podać? Ciekawa jestem co w niej jest.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gofry zawsze dobre są :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne te gofry.Chociaż uważam,że najlepiej wychodzą z profesjonalnej gofrownicy Chorzi o moc profesjonalna ma 1500 W,a domowa 750W głównie chodzi o chrupkość,ale Twoje wyszły bardzo ładne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda możemy próbować z nie wiadomo ilu przepisów ale jeśli gofrownica jest słaba nic z tego nie wyjdzie.

      Usuń
  7. zjadłabym dobrego gofra :) marzy mi się gofrownica :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli się zdecydujesz na kupno pamiętaj że musi być mocna.

      Usuń
  8. Uwielbiam gofry ale nie wyobrażam sobie kupić takiej mieszanki i z niej wykonać gofry.
    Z pewnością nie smakują tak jak domowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A lubisz gofry takie kupione w lodziarni, cukierni ? Zastanawiałaś się z czego oni robią gofry. Ja widziałam jakie mają duże torby z gotowymi mieszankami do wypieku. Ale mi smakują szczególnie latem nad morzem z świeżymi owocami. Tak jak pisałam piekłam domowym sposobem gofry i nadawały się do wyrzucenia totalne gnioty wychodziły.

      Usuń
  9. Jakie cudne te gofry :) Szkoda, że nie mam gofrownicy :(

    OdpowiedzUsuń