.

piątek, 10 stycznia 2014

Placki ziemniaczane z gulaszem drobiowym

Złociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne  ale też i  bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co najmniej raz w tygodniu. Otrzymałam paczkę od firmy Kamis z ognistą mieszanką przypraw więc musiałam ją przetestować. I rzeczywiście jest "ognista", trzeba ostrożnie doprawiać.



Składniki:


  • Placki ziemniaczane
  • 600 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 malutka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Gulasz drobiowy
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka margaryny do smażenia
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej Kamis
  • 0,5 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka Kamis
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis
  • szczypta ognistej mieszanki przypraw w młynku Kamis
  • 2 liście laurowe Kamis
  • 3 kulki ziela angielskiego Kamis
  • 0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Czosnek i cebulę oczyścić i również zetrzeć. Dodać jajko, mąki wymieszać i doprawić do smaku. Usmażyć na oleju złote i chrupiące placki. Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę dodać przyprawy, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso i podsmażyć z wszystkich stron. Dolać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gulasz zagęścić mąką i doprawić do smaku. Na usmażone placki nałożyć gulasz.

9 komentarzy:

  1. Ja tam placuszki lubię na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam placki z gulaszem, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany jak ja taki obiad uwielbiam! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam placków ziemniaczanych czy z sosem czy bez :) Wspaniałe danie, jedno z moich ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezła kolekcja przypraw, a placki z gulaszem wyglądają bardzo ogniście.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń