.

wtorek, 14 stycznia 2014

Spaghetti carbonara z przyprawą

Tą wersję z makaronem  bardzo lubimy i często gości na naszym stole. Tym razem wypróbowałam z mieszanką przypraw do spaghetti carbonara Kamis. Jest to danie które można szybko przygotować z niewielkim nakładem pracy a efekt jest rewelacyjny.



Składniki:

  • 250 g makaronu do spaghetti
  • 250 ml kremówki
  • 150 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 1 cebula mniejsza
  • 4 żółtka
  • 4-5 łyżeczek przyprawy do spaghetti carbonara Kamis
  • pieprz czarny w młynku Kamis
  •  sól morska w młynku Kamis
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • parmezan tarty
Przygotowanie:
 
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Śmietanę przelać do naczynia dodać żółtka oraz przyprawę do spaghetti i wymieszać. Cebulę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego dodać cebulę i podsmażać. Po 2-3 minutach dodać boczek pokrojony w cieniutkie paseczki i razem z cebulką podsmażyć na złoto. Wlać śmietanę i mieszając podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać makaron, wymieszać w sosie. Doprawić pieprzem i solą morską. Przed podaniem posypać tartym parmezanem.



12 komentarzy:

  1. Tego rodzaju spaghetti jeszcze nie miałam okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre to spaghetti,z przyprawą nie próbowałem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione :) Tylko ja jadam bez boczku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem ZA! zdecydowanie moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam carbonarę. Muszę wypróbować z przyprawą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdzie nie widziałam tej przyprawy. Muszę lepiej poszukać.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow skąd bierzesz te wszystkie przyprawy bo o tej kamisa nie słyszałam, cieszę się, ze się pojawila bo Carbonara to moja najulubieńsza potrawa wśród makaronów. Twój blog jest chyba najlepszym na jakiego trafilam, masz świetne przyprawy i dodatki do ciast i dań, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie te przyprawy możesz kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie. Miło ,że Ci się u mnie podoba. Mam nadzieję że zostaniesz i będziesz zaglądać.Pozdrawiam.

      Usuń
  8. uwielbiam carbonarę, tylko po co truć się sosem z torebki? przecież taki sos można zrobić samemu i jest i smaczniej i zdrowiej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimku, poczytaj dobrze przepis żeby pisać komentarz. To nie jest sos z torebki. Anonimku to jest przyprawa. A jaki ma skład odsyłam do lektury na opakowaniu i wycieczkę do sklepu. Pa pa.
      Nie masz konta miej odwagę się podpisać.

      Usuń
  9. Carbonara - jedna z moich ulubionych potraw. Super przyprawa, muszę poszukać jej w moich osiedlowych sklepach ;>

    OdpowiedzUsuń
  10. Spaghetti to najlepsze danie dla mnie, jem je prawie codziennie. Świetny przepis na carbonare

    OdpowiedzUsuń