sobota, 27 września 2014

Ryż z jabłkami i polewą ze śmietany

Zapiekany ryż z jabłkami robię dosyć często. Tym razem zainspirowałam się tym przepisem klik. Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego dania innego ryżu nie będę używać. Natomiast polewa na górze ze śmietany to już poezja smaku. Po prostu musicie to zrobić.



Składniki:
  • 200 g ryżu do risotto
  • 700 ml mleka
  • sól szczypta
  • 600 g jabłek (po obraniu)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sos śmietankowy
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g cukru brązowego
Przygotowanie:
 Jabłka obrać z skórki i oczyścić z gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło dodać starte jabłka, cukier, sok z cytryny i przesmażyć. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać. Mleko zagotować wsypać przepłukany ryż, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż będzie miękki zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, jabłka, resztę ryżu i wyrównać powierzchnię. Śmietanę wymieszać z cukrami i rozsmarować na ryżu. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40-50 minut.
Malutkie ziarenka widoczne na polewie to ziarenka z laski wanilii.

 


Jabłko z cynamonem 2014Jabłka wolności

47 komentarzy:

  1. Pyszności. Pamiętam ten smak z dzieciństwa :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam, że moja mama często taki robiła :) Coś pysznego :) I fajny pomysł z tym ryżem do risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje naj naj naj ulubieńsze danie. Mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta polewa mnie skusiła, musi doskonale komponować się z tymi jabłkami i ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, jak lubię taki zapiekany ryż. Też czasami robię, ale jabłka kroję na cieniutkie plasterki i nie robiłam polewy śmietanowej. Chętnie zrobię z polewą, bo Twój ryż tak ładnie wygląda, że mógłby konkurować nawet z najlepszym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi smacznie, zjadła bym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robię ryż z jabłkami, mój smak dzieciństwa którym teraz chętnie zajadają się moi synowie

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki ryż robiła moja Mama, było to bardzo dawno temu i od tego czasu nie jadłem.Chętnie bym spróbował.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kusisz ;) bardzo podoba mi się to, że "zapiekanka" ma dość zwartą konsystencję, dzięki czemu udało Ci się wyciąć taki piękny kwadracik.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale kusisz tymi jabłkami i ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A co to za sos śmietankowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo prosty, proporcje podane w składnikach. :) Po zapieczeniu jest pyszny.

      Usuń
    2. Z tego co zrozumiałam, to ten sos śmietankowy to: 150 ml kwaśnej śmietany 18%
      2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
      50 g cukru brązowego.
      Przez tą kropkę przy sosie, wygląda to jakby trzeba było kupić osobny sos śmietankowy a nie zrobić go z tych trzech składników podanych poniżej ;)

      Usuń
  14. Zrobiłam, ale jak dla mnie to troszkę za mało słodkie, ale polecam!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne. Zrobiłam ze zwykłym cukrem i moja polewa nie miała takiego ładnego koloru, ale przepis wchodzi na stałe do moich ulubionych ;-) Opisałam u siebie. Zapraszam;-)
    http://adrianna-pracaipasja.blogspot.com/2015/04/ryz-zapiekany-z-jabkami.html

    OdpowiedzUsuń
  16. A piecze się pod przykryciem, czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja robie w tortownicy. Łatwo potem wyciągnąć i pokroić jak torcik

    OdpowiedzUsuń
  18. Z jakiej firmy kupuje Pani ryż? Chodzi o długoziarnisty? Jestem poczatkujaca gospodynia. Czy danie to podbiega bardzie pod deser czy moze byc na kolację?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż do risotto z Kupca. Można zrobić na obiad lub kolację.Do kawy bym tego jako deser nie podała. :)

      Usuń
  19. A czy mozna ryz dlugoziarnisty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można. Ale pamiętaj, że długoziarnisty musisz ugotować do miękkości na mleku ewentualnie na wodzie.

      Usuń
  20. Ja daję surowe jabłka i posypuję je cukem i cynamonem

    OdpowiedzUsuń
  21. Na jak duże naczynie żaroodporne są te składniki?

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy może być śmietana szczeciniecka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam tej śmietany. Ale jeśli jest kwaśna, gęsta i ci smakuje możesz użyć.

      Usuń
  23. Dobry wieczór, czy śmietanę należy tylko wymieszać z cukrami, czy troszkę ubić?

    OdpowiedzUsuń
  24. Już 2 razy robiłam ryż z jabłkami z tego przepisu jest obłędny polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ryz z jablkami w piekarniku za chwilę przychodzą znajomi na lunch.Ryz będzie jednym z dań. Pięknie pachnie.Dziekuje za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  26. Ryz był pyszny.Wszyscy się zażądali. Znów dzisiaj zrobię dla nas na podwieczorek.

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam, a jaka jest różmica w smaku pomiędzy ryżem zwykłym a risotto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim ryż do risotto jest bardziej kleisty. Ma inną konsystencję no i jest również różnica w smaku. Ja kiedyś ryż z jabłkami zawsze robiłam na zwykłym ale odkąd spróbowałam na tym do risotto to już nie zmieniam.

      Usuń
  28. Ryż bardzo smaczny, ale mój wyszedł zbyt słodki. Jabłka były słodkie więc nie miałam dodawać już cukru, no cóż każdy uczy się na swoich błędach, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Co do słodkości to następnym razem mniej cukru lub kwaśne jabłka. :)

      Usuń
  29. Wygląda super czy to danie jest dobre w kolejnym dniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze po przygotowaniu. Ale na drugi dzień też można zjeść.

      Usuń
  30. O jaki sos smietankowy chodzi?

    OdpowiedzUsuń
  31. Właśnie siedzi w piekarniku:) wyglada apetycznie, a w domu pachnie świętami choc juz połowa stycznia;) moje dzieci ( prawie 4 i 16 mies ) beda zachwycone!

    OdpowiedzUsuń