Składniki:
- Biszkopt
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku
- Masa budyniowo - cytrynowa
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szkl wody
- 130 ml soku z cytryny
- 1 szkl cukru
- 120 g masła
- Pianka
- 0,5 l kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szkl wody
- Lukier
- 4 łyżki soku z cytryny
- cukier puder
- Dodatkowo
- 1 galaretka cytrynowa
- herbatniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*36 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Masa budyniowo cytrynowa: W szklance wody rozmieszać budynie. Resztę wody, sok z cytryny i cukier zagotować. Wlać rozmieszane budynie i energicznie mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.
Pianka: Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno miksując wlać tężejącą galaretkę. Galaretkę cytrynową przygotować wg przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia.
Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru.
Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki, herbatniki i na końcu lukier cytrynowy.
Oj, Kochan, na mnie to ciasto też zrobiło na mnie duże wrażenie. Pięknie, smacznie wygląda. Jakze chętnie do kawy zjadłabym ten puszysty kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo lekkie ciasto,smacznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto mnie kusi by zrobić na urodziny córci. zastanawiam się tylko czy nie jest za bardzo cytrynowe bo w każdej masie jest coś z cytryny.Jakby co to już sobie wydrukowałam przepis i na pewno wypróbuję bo prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie smak cytryny nie jest przesadzony. Jeśli już byś miała zrezygnować z cytryny to zrób lukier na wodzie. Jednak ja zachęcam przed lukrem spróbować kawałek i wtedy zdecydujesz czy jest z mocno cytrynowe.
UsuńUwielbiam smak cytrynowy w ciastach, jest rewelacyjny. Bardzo orzeźwiający i przez to ciasto ma charakter i nie jest mdłe. Super przepis, zabieram go ze sobą i kawałek ciasta też :-)
OdpowiedzUsuńJesli smakuje tak jak wygląda to jest wspaniałe !
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś baaaardzo podobne, ale było pyszne;))) Patrząc na Twoje ciacho chyba będę musiała znów je kiedyś upiec;)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda) robię podobnie tylko bez tej galaretki, ale z nią się ładnie prezentuje))
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, bardzo ładny lukier :)
OdpowiedzUsuńJa również robię ciasto cytrynowe, ale bez galaretki. Następnym razem zrobię wg twojego przepisu :)
Cytrynowe ciasto zawsze jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńUpieklam dziś,faktycznie bardzo dobre ciasto,polecam!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię i galaretka dwie godz w lodówce i pływa :-( nie wiem co zrobiłam niby źle.
OdpowiedzUsuńHmmm, ale to ta galaretka która jest warstwą ciasta? Wylałaś ją tężejącą? Nie mam pojęcia co zrobiłaś z nią źle. Najwyżej ją zlej z ciasta i zrób nową galaretkę.
UsuńRewelacyjne, jak ktoś napisał: orzeźwiające. Wszystkim bardzo smakowało! Będę je jeszcze robiła pewnie nie raz :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje. Ja też bardzo lubię to ciasto. Smacznego i pozdrawiam.
UsuńDość pracochłonne ciasto. Biszkopt zrobiony i masa budniowo-cytronowa położona. Teraz galaretki (na dwie różne warstwy) się chłodzą i potem dalej do roboty ;)
OdpowiedzUsuńZoabczymy jak wyjdzie :D
Trochę pracochłonne to fakt. Ale nam bardzo smakuje. Jak Tobie smakowało?
UsuńPyszne, w wersji bez galaretki również bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń