sobota, 29 listopada 2014

Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami

Sernik na bogato. Idealny na święta lub uroczystości rodzinne. Z pewnością zaskoczycie nim gości zarówno smakiem jak i wyglądem. Mój sernik zrobił duże wrażenie na gościach. Szybko znikał, można by powiedzieć, że za szybko:).



Składniki:

  • Spód
  • 250 g herbatników - petitki 
  • 120 g margaryny
  • 2 łyżki płaskie kakao
  • Masa serowa
  • 1,2 kg twarogu
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 7 jajek
  •  4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej 
  • 1 czekolada mleczna
  • 300 g pierniczków w czekoladzie z marmoladą (typu Alpejskie)
  • Polewa
  • 50 ml wody
  • 50 ml kremówki
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g kakao 
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 10 ml wody
  • cukier perlisty do dekoracji
Przygotowanie:
 Herbatniki drobno zmiksować w blenderze, dodać roztopioną margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę z herbatników na dno tortownicy o średnicy 28 cm, ugnieść i wyrównać powierzchnię. 
 Masa serowa:
 Twaróg dwukrotnie zmielić, dodać cukier, esencję waniliową, żółtka, śmietanę i wymieszać.Białka ubić na sztywno. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszać delikatnie do masy serowej. Odłożyć 1 szklankę masy serowej. Połowę masy serowej wyłożyć na spodzie z herbatników, ułożyć gęsto pierniki i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię.
 Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej i  przestudzić. Dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i lekko zatapiając końcówkę w masie serowej wycisnąć czekoladowe kropki.
 Tortownicę szczelnie owinąć od dołu folią aluminiową tak by nie dostała się woda i umieścić na blasze na którą nalewamy do 2/3 wysokości formy wodę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 160 stopni z termoobiegiem i piec 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając sernik w piekarniku do wystudzenia. 
 Polewa czekoladowa: Wodę, mleko, kakao, cukier puder umieścić w garnuszku i mieszając podgrzać w kąpieli wodnej do około 70 st stopni C. Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczona żelatynę w 10 ml wody. Wymieszać, zdjąć z ognia i odłożyć do przestudzenia. Zimną i lekko tężejącą polewą polać sernik i udekorować cukrem perlistym.
 
Świąteczne słodkości!

15 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy:)pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, jestem pewna, że smakował bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny serniczek Alinko :-) wygląda super a ja serniczki bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Alinko ten serniki jaki i inne Twoje wypieki są zrobione po mistrzowsku. Dlatego tak szybko wszystko znika. Ja się nie dziwię. Gdybym taki sernik zobaczyła przede mną to w chwilę by go nie było. Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, z pierniczkami bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda:) bardzo lubię serniki:D

    OdpowiedzUsuń
  7. sernik w łaty - świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie :):):):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudny, juz widze po nim ze jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny sernik, śliczne łaty i taki tradycyjny! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka temperatura i czas pieczenia w piekarnku bez termoobiegu ? Z gory dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej dostosować się do swojego piekarnika. U mnie bez termoobiegu to około 60 minut w 180 stopniach.

      Usuń