poniedziałek, 1 grudnia 2014

Domowy cukier waniliowy

W okresie świątecznym, ale nie tylko, będziemy potrzebować sporą ilość cukru waniliowego. Zachęcam Was do zrobienia cukru waniliowego w domu z dodatkiem naturalnych i pachnących lasek wanilii. Taki cukier ma intensywny aromat, zapach i smak. Dzięki temu nasze wypieki też będą pachnące i aromatyczne.


Składniki:
  • 300 g drobnego cukru
  • 3-4 laski wanilii
Przygotowanie:
Cukier przesypać do miski. Laski wanilii przekroić wzdłuż. Końcem nożyka ostrożnie wyskrobać z każdej laski ziarenka i dodać do cukru. Laski podzielić na 3 części i również dodać do cukru. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do zamykanego szczelnie słoiczka i odłożyć na około 7 dni. Po tym czasie cukier waniliowy już jest gotowy do użycia.

8 komentarzy:

  1. Co domowe, to najlepsze. Przymierzałam się do zrobienia takiego cukru. Jak widać nie ma kłopotu a aromat.... cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :-) zrobię taki,dziękuje Alinko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też już od dawna sama robię cukier waniliowy:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio taki u Uli podziwiałam, warto robić swój

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie waniliowy, tylko wanilinowy. Pozdo,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie szkoda, że nie doczytałeś zanim napisałeś ten komentarz. Jeśli ty używasz wanilinowego czyli SZTUCZNEGO to proszę bardzo. Ja używam waniliowy. :P

      Usuń
  6. A jak długo można go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń