Składniki:
- 300 g drobnego cukru
- 3-4 laski wanilii
Cukier przesypać do miski. Laski wanilii przekroić wzdłuż. Końcem nożyka ostrożnie wyskrobać z każdej laski ziarenka i dodać do cukru. Laski podzielić na 3 części i również dodać do cukru. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do zamykanego szczelnie słoiczka i odłożyć na około 7 dni. Po tym czasie cukier waniliowy już jest gotowy do użycia.
Co domowe, to najlepsze. Przymierzałam się do zrobienia takiego cukru. Jak widać nie ma kłopotu a aromat.... cudny :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :-) zrobię taki,dziękuje Alinko :-)
OdpowiedzUsuńJa też już od dawna sama robię cukier waniliowy:))
OdpowiedzUsuńOstatnio taki u Uli podziwiałam, warto robić swój
OdpowiedzUsuńNie waniliowy, tylko wanilinowy. Pozdo,
OdpowiedzUsuńAnonimie szkoda, że nie doczytałeś zanim napisałeś ten komentarz. Jeśli ty używasz wanilinowego czyli SZTUCZNEGO to proszę bardzo. Ja używam waniliowy. :P
UsuńDomowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńA jak długo można go przechowywać?
OdpowiedzUsuń