.

piątek, 3 stycznia 2014

Racuchy z bananami

Puszyste w środku a z góry chrupiące. Pyszne racuchy z dodatkiem bananów. Są po prostu palce lizać.

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 8 g drożdży instant Emix
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Emix
  • 3 banany
  • olej do smażenia 
  • do oprószenia cukier puder Emix
Przygotowanie:

 Do naczynia z robota przesiać mąkę dodać  cukier, sól, jajka, cukier wanilinowy, rozpuszczone letnie masło, letnie mleko i wsypać drożdże suszone. Za pomocą robota z końcówką haka zagnieść ciasto. Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dwa banany pokroić w półplasterki dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej,  kłaść łyżką ciasto i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem i z pokrojonym bananem.



22 komentarze:

  1. mmm z bananami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie puszyste:)z bananami muszą smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam racuchy :) to taki smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak dzieciństwa ! Muszę koniecznie sobie robić jak najszybciej !

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię racuchy, ale jeszcze nigdy nie robiłam ich z bananami. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz spróbować, są pyszne.

      Usuń
    2. Już zapowiedziałam rodzince, że w weekend zrobię:)

      Usuń
  6. Racuchy to takie wschodnie bliny, pycha uwielbiam. A z dodatkiem bananów muszą być fantastyczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam wszystkie placki, placuszki i racuchy- w przeciwieństwie do reszty rodzinki:(
    może i dobrze, bo byłabym szersza niż dłuższa:))

    OdpowiedzUsuń
  8. kiedyś robiłam, potwierdzam, że przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie racuchy! I to z bananami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekam aż ciasto wyrośnie dzieci nie umią się już doczekać mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że będą smakowały, pozdrawiam.

      Usuń
  11. Dosc mielismy swiatecznych potraw, mies itd...... wiec.... postanowilam sprawdzic Pani przepis. Moj starszy syn nie lubi bananow i..... jak zwykle...pytanie: " mama czy sa tam banany?" i oczywiscie pojawil sie na Jego twarzy grymas. Zalezy mi na tym, by dzieci probowaly nowe potrawy, zeby nasze posilki nie byly nudne, dlatego od czasu do czasu szukam nowych inspiracji :). No i..... od tej pory bedzie to moj ulubiony przepis na racuchy!!! WSPANIALE WYSZLY. Dzieciaki szybko sie nimi zajely, nielubiane banany okazaly sie podobnie smakowac jak te karmelizowane, co starszy syn sam przygotowuje :) Ciesze sie bardzo, fajna przekaska od czasu do czasu dla calej rodzinki ;) Pozdrawiam goraca i zycze milego swietowania :) - Alex

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę z tego że racuchy Wam smakowały no i że skorzystałaś z mojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Na pewno wypróbuje na dniach przepisu:) zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile porcji wychodzi z przepisu? ? Bo jak zrobię dla siebie to pewnie będę przez 3 dni jadła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile sztuk mi wyszło nie pamięta. Jest to też zależne jak duże zrobisz racuchy. Dla 1 osoby proponuję zrobić 1/4 porcji. Ja robiłam to dla 4 osób.

      Usuń