Delikatne i chrupiące paluszki z ciasta francuskiego mogą być idealną przekąską nie tylko na sylwestrowy wieczór. Możemy je zrobić bardzo szybko nawet jak goście już w progu. Jako dodatek świetnie pasuje sos czosnkowy lub ketchup.
Składniki:
- ciasto francuskie
- żółty ser
- szynka
- sezam Kresto
- masło do posmarowania
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwinąć pokroić wzdłuż krótszego boku na paski około 5cm. Na połowie paska ułożyć plasterki żółtego sera lub szynki. Zwinąć ruloniki, przekroić na pół. Posmarować z góry roztopionym masłem i posypać ziarnami sezamu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec w 200 st około 15-20 min. 2-3 minuty przed końcem pieczenia włączyć funkcję grilla wtedy paluszki się ładnie zrumienią z góry.
Miam ! Już wyobrażam sobie ciągnący się serek :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają, mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńI za to lubię ciasto francuskie- mało pracy, wystarczą resztki z lodówki a wychodzi pyszne małe co nieco:)
OdpowiedzUsuńAlinko wszystkiego dobrego na cały Nowy Rok dla Ciebie i całej Twojej rodzinki.
Pozdrawiam cieplutko:)
Dziękuję bardzo. Renatko Tobie również wszystkiego dobrego w 2014 roku.:)
UsuńWyglądają obłędnie! Jestem wielką fanką ciasta francuskiego :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog :)
rzeczywiście szybkie wykonanie! świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysl!:) Idealne na imprezke ale i na zagryzke przy filmie :) Pozdrawiam noworocznie i wszystkiego dobrego w 2014 roku zycze:)
OdpowiedzUsuń