Składniki:
- 200 g miodu prawdziwego
- 85 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 85 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników Emix
- 1 łyżeczka cynamonu Emix
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Emix
- 0,5 łyżeczki sody Emix
- 0,5 szkl skórki pomarańczowej
- Lukier
- 1,5 szkl cukru pudru Emix
- 2-3 łyżki ciepłej wody
Miód i masło podgrzać. Skórkę pomarańczową pokroić nożem na mniejsze kawałki. Pozostałe suche składniki wymieszać w naczyniu wlać letni miód z masłem i wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto będzie mieć lepką konsystencję ale tak ma być i nie dosypywać mąki. Odłożyć ciasto jeśli jest letnie do ostudzenia. Z zimnego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko rozpłaszczając łyżką maczaną w zimnej wodzie. Piec około 15 min w 170 st. Jeszcze ciepłe oblać lukrem i studzić na kratce.
Lukier
Do miski wsypać cukier puder i stopniowo dolewać wody ciągle mieszając aż uzyskamy lejący lukier
Ja robię bardzo podobne tylko bez skórki pomarańczowej bo jej nie lubię ;) Pycha !
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam skórkę pomarańczową! Wspaniałe pierniczki, na pewno cudownie pachną!
OdpowiedzUsuńten lukier do mnie przemawia:)
OdpowiedzUsuń