wtorek, 17 grudnia 2013

Pierniczki królewskie z marcepanem

Trochę się napracowałam z tymi pierniczkami. Ale w końcowym efekcie stwierdziłam, że było warto. W smaku bardzo przypominają " domino z marcepanem". Smak przełamany przyprawą  do pierników i marcepan to idealne połączenie. Ja marcepan wprost uwielbiam.



Składniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao Emix
  • 70 g zmielonych migdałów
  • 60 g cukru pudru Emix
  • 1 łyżka cukru waniliowego Emix
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników Emix
  • 1 żółtko
  • 90 g margaryny
  • sól szczypta
  • dżem brzoskwiniowy
  • Masa marcepanowa
  • 150 g masy marcepanowej
  • 70 g cukru pudru Emix
  • Polewa
  • 0,5 szkl kremówki
  • 50 g miodu
  • 30 g margaryny
  • 150 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
 Mąkę i kakao  przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną w kawałki, żółtko, sól, cukry i zagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić foremką serduszka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 12 min. Ostudzić.
Zimne pierniczki posmarować dżemem brzoskwiniowym i odłożyć w zimne miejsce.
Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cieniutki placek. Tą samą foremką wykroić serduszka z marcepanu i położyć na dżem. Ciasteczka odłożyć na 3-4 godziny w zimne miejsce.
Polewa:Śmietanę zagotować z miodem zdjąć z ognia dodać margarynę i połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Polewę lekko przestudzić i smarować każde serduszko polewą. Ponownie odłożyć w zimne miejsce. Serduszka udekorować lukrem.




15 komentarzy:

  1. Ale piękne ! Idealne na wieczorek z ciepłą herbatką :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciepła herbatka, pierniczek i błogi spokój.:)

      Usuń
  2. Piękne pierniczki!! ja nie mam cierpliwości do ozdabiania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniczki...pyszne i pięknie wykonane:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię zwykłe pierniczki, takich wypasionych jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łaał! Jakie słodkie śliczności! :D Kocham pierniczki, Twoje wyglądają prze-cu-do-wnie :) Jeszcze w dodatku z marcepanem... i w polewie czekoladowej... czysta rozpusta :D Pozdrawiam i zapraszam na piernikowe babeczki z powidłami ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne!! muszą być pyszne :) dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, mam pytanko z której strony ciastka smarować polewą, z dołu czy marcepan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smarujemy ciastko z wierzchu na to marcepan i na końcu polewa.

      Usuń
  8. Witam ponownie, mam jeszcze 2 pytanka: czy jak sama zrobię marcepan, to też trzeba go zagnieść z cukrem? I czy ciastka są miękkie czy twarde?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem z jakiego przepisu będziesz robić marcepan. Jeśli masz taką konsystencję, że rozwałkujesz, wykroisz i położysz na ciasteczkach nie trzeba cukru pudru. Ciasteczka są miękkie.

      Usuń
  9. lata temu pieklam te pierniczki,przepis zgubilam,a naszlo mnie na upieczenie tych cudownosci.Warto bylo posiedziec przed ekranem ...udalo sie,za co bardzo dziekuje.Jutro biore sie za prace.Polecam wszystkim,sa przepyszne,choc troche pracy wymagaja...ale uwierzcie,ze warto.

    OdpowiedzUsuń