Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 200 g masła
- 120 g mielonych orzechów włoskich
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g orzechów laskowych całych
- białko
- czekolada mleczna
- cukier perlisty
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, formujemy i wkładamy na 2 godziny do lodówki . Odrywamy po kawałku formujemy wałek i kroimy na wielkość orzecha laskowego. Formujemy kuleczki i układamy po trzy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek każdej koniczynki wciskamy orzech laskowy zamoczony w białku. Pieczemy około 12 min w 170 st. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować środek ciasteczka i posypać cukrem perlistym.
ślicznie wyglądają, dla mnie super:)
OdpowiedzUsuńGdy zobaczyłam te ciasteczka od razu przypomniały mi się czasy kiedy byłam małym gzubem ! To był obowiązek na święta :)
OdpowiedzUsuńidealne na święta! ;)
OdpowiedzUsuńTakich ciasteczek nie jadłam, a wyglądają bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuń