Składniki:
- 500 g dorsza świeżego z skórą
- sól morska w młynku Kamis
- pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
- 1 jajko
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- cytryna
- 250 g mrożonego szpinaku
- 0,5 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie Lazur)
- 50 ml kremówki
- do smaku sól i pieprz mielony Kamis
Dorsza oczyścić z ości, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą morską i pieprzem z kolendrą. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce.
Kawałki dorsza obtoczyć w mące i rozbełtanym jajku. Smażyć z dwóch stron na oleju.
Rozmrozić szpinak. Na patelni rozgrzać masło dodać szpinak i podsmażać do odparowania płynu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, ser z niebieską pleśnią i podlać kremówką. Podsmażać do rozpuszczenia się sera i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerz wyłożyć porcję szpinaku i kawałki dorsza. Udekorować kilkoma wiórkami skórki z cytryny.
Firmie Kamis bardzo dziękuję za pachnącą i aromatyczną paczkę z przyprawami.
Rybka i szpinak , moje ulubione zestawienie obiadowe :) Pycha !
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:) moja ulubione połączenie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak a z rybką musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze połączenie dla rybki super...aż zgłodniałam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo zgrany duet:)
OdpowiedzUsuńTaką rybę to bym mogła zjeść na kolację :)
OdpowiedzUsuńMogę sobie wyobrazić jakie było pyszne! Pozdrawiam Agnieszka :)
OdpowiedzUsuńdorsz to i moja ulubiona ryba- choć z szpinakiem niekoniecznie:)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie,pyszne danie,ale czemu szpinak mrożony?
OdpowiedzUsuńNie było u mnie w sklepie świeżego więc był mrożony, latem jak jest świeży młody szpinak to jak najbardziej polecam z świeżym.:)
UsuńDanie jak dla mnie idealne:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie! Uwielbiam rybki... do tego ze szpinakiem! Danie idealne. Najchętniej to zebrałabym się i wpadła do Ciebie na taki obiadek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, tylko daj znać kiedy, żebym zdążyła kupić świeże rybki.
UsuńCzy koniecznie musi być ze skórą?moi domownicy lubią biały filet.
OdpowiedzUsuńPewnie że nie muszą być, ja akurat kupiłam z skórą.
UsuńDorsz to jedna z moich ulubionych ryb, a z kolei ryba i szpinak to zestaw idealny. Świetny obiad.
OdpowiedzUsuń