Składniki:
- 1,2 kg karczku
- 1 marchewka mniejsza
- 1 pietruszka mniejsza
- seler kawałek
- 2 listki laurowe Kamis
- 4 kulki ziela angielskiego Kamis
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- Do smaku
- sól
- pieprz mielony Kamis
- majeranek Kamis
- gałka muszkatołowa Kamis
- Ciasto na naleśniki
- 3 szkl mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- 0,5 l wody
- 3 jajka
- sól szczypta
- Do panierowania
- bułka tarta
- jajko
- Do smażenia
- olej rzepakowy
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać zimną wodą. Oczyścić marchew, pietruszkę, seler i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi dodać do mięsa. Gotować do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjąć na sitko. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na łyżce oleju. Zimne mięso, marchewkę i zimną cebulkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Jeśli mięso będzie bardzo suche, dolać bulionu z gotowanego mięsa. Ciasto na naleśniki: wszystkie składniki zmiksować blenderem i odstawić na pół godziny żeby odpoczęło. Smażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Na każdym naleśniku rozłożyć farsz mięsny i zwinąć. Obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto z wszystkich stron.
Bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńZ mięsem nie zjem nigdy ! Ale te z pieczarkami to inna bajka :)
OdpowiedzUsuńJa też najbardziej lubię z mięsem,a moja żona cały czas do mnie mówi, zrób z kapustą.
OdpowiedzUsuńja też najbardziej lubię z mięsem choć dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuń