Składniki:
- 0,5 szkl wody
- 4 łyżki kakao
- 1 przyprawa do pierników Kamis
- 1i3/4 szkl cukru
- 4 łyżki miodu
- 25 dkg margaryny lub masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z nutą kardamonu Kamis
- 2 szkl mąki krupczatki
- 5 szt jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem z kaszy manny
- 250 ml mleka
- 1/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 37 ml kaszy manny (błyskawiczna)
- 125 g margaryny lub masła
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
- Polewa czekoladowa
- 0,5 szkl cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 50 g margaryny lub masła
- 1 czekolada gorzka
- Dodatkowo
- powidła śliwkowe
Wodę, kakao, miód,przyprawę do piernika, cukry, margarynę zagotować i ostudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około 1 h w 160 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli zwykła tortownica to wysmarować i wysypać bułką tartą. Krem z kaszy manny: Z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać w nim kasze mannę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszaną kaszę mannę i gotować około 3-4 minuty. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec dodać sok z cytryny. Polewa czekoladowa: W garnuszku wymieszać kakao z cukrem pudrem, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, mieszać. Gdy polewa zacznie tężeć i będzie letnia polać ciasto. Ciasto przekroić 3 razy, uzyskując 4 placki. Warstwy ciasta: placek, połowa kremu, placek, powidła śliwkowe, placek, druga połowa kremu, placek, cienko posmarować powidłami, polać polewą czekoladową i udekorować.
tort wygląda przepięknie!! a na blogach strasznie piernikowo się porobiło:)
OdpowiedzUsuńAle bajkowy ! Chciałabym taki na urodziny :)
OdpowiedzUsuńNie ma problemu, bo bardzo łatwo go zrobisz. :)
UsuńWygląda przepięknie i pewnie tak samo smakuje.Mam pytanie 37 ml kaszy manny ile to łyżek?
OdpowiedzUsuń37 ml to 27 g kaszy manny :)
Usuńpiernik <3
OdpowiedzUsuńkasza manna <3
powidła <3
co tu można nie lubić?!?!?!?!
Masz rację czego można nie lubić, ja lubię wszystko więc i tort dla mnie jest pyszny.
UsuńPołączenie tortu i piernika - obłęd :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPyszny! Na Święta idealny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda,ale nie rozumiem ilości tej kaszy 37 ml ?
OdpowiedzUsuńDziękuję, a jeśli chodzi o kaszę mannę to 27 g. Ja mam w przepisie ml więc tak podałam.:)
UsuńPysznie wygląda, tak świątecznie:):)
OdpowiedzUsuńcudowny tort na święta :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takim,a wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPomysłowo udekorowany :)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńjak pięknie wygląda tak też smakuje!!!
OdpowiedzUsuńwypróbowany i sprawdzony...znika w mgnieniu oka!
POLECAM!!!
Fajnie ze wypróbowałaś i smakował, bardzo się cieszę. :)
UsuńHejka!wlasnie zamierzam go zrobic.w przepisie jest zeby zrobic go w silikonowej foremce a ja takiej nie mam.. czy mozna go upiec w takiej normalnej tortownicy o srednicy ok.24cm???prosze o odp
OdpowiedzUsuńMożesz upiec, ale proponuję dół wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułką tartą. Jak upieczesz będzie mi miło jak prześlesz mi zdjęcie na maila. Pozdrawiam.
UsuńOk:) fotka poszla. Piernik smaczny:)
UsuńCieszę się że piernik smakuje. Tylko gdzie jest ta fotka?
UsuńAlu czy można dać mniej cukru do ciasta?
OdpowiedzUsuńMożesz zmniejszyć ilość cukru.
Usuń