Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 150 g miodu prawdziwego
- 180 g cukru pudru
- 120 g margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników Kamis
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
- landrynki twarde
W garnuszku rozpuścić masło z miodem, lekko przestudzić, dodać przyprawę do pierników, kakao i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodać letnią margarynę z miodem i przyprawami. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 3-4 godz do lodówki. Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać foremkami gwiazdki w środku każdej zrobić foremką mniejszą gwiazdkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej małej gwiazdce położyć landrynkę.
Piec w temperaturze 160 st około 10 min do lekkiego zrumienienia. Pierniczki pozostawić po wyjęciu na blasze tak długo aż rozpuszczona landrynka stężeje. Zimne pierniczki udekorować wg własnej wyobraźni lukrem lub pozostawić nie udekorowane.
Genialne ! Bardzo podoba mi się pomysł na takie pierniczki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Bardzo dekoracyjne ciasteczka, przepis zapisałam. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPrześliczną będą ozdobą!
OdpowiedzUsuńpiękne:)
OdpowiedzUsuńŚliczne te ciasteczka z okienkiem.
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie! Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń