Składniki:
- 0,5 l miodu prawdziwego
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g margaryny lub masła
- 1 kg mąki tortowej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 3 opakowania przyprawy do piernika Emix
- powidła śliwkowe do posmarowania
- Polewa
- 100 g margaryny
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
Miód, cukier i margarynę podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników (nie gotować). Zdjąć i odstawić do przestudzenia. Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, szczyptę soli, jajka, sodę rozmieszaną w mleku i całość zmiksować. Ciasto będzie dosyć gęste ale takie ma być. Naczynie z ciastem nakryć ściereczką, włożyć do worka i odłożyć w chłodne miejsce na 4-5 tygodni. Po tym czasie ciasto przynieść i pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część wyłożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem i dolną grzałką w 170 stopniach około 60 min. Ciasta wystudzić na kratce. Zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 4-5 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie piernik przekroić na 4 części. Posmarować powidłami, zawinąć w aluminiową folię, odłożyć na kolejne 2 dni. Następnie posmarować cały piernik z zewnątrz powidłami i polać polewą. Z ciasta możemy również upiec pierniczki.
Polewa:
Do garnuszka włożyć wszystkie składniki i mieszając podgrzać ale nie gotować. Przestudzić i tężejącą polewą polać piernik.
Ciasta nie dajemy dużo do formy, dosyć mocno rośnie.
pięknie wygląda tak świątecznie !!
OdpowiedzUsuńapetyczny piernik i ozdoby z czekolady:) pozdrawiam i zapraszam do siebie
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńŚliczny i apetyczny.Wiesz,że w tym roku mamy takie same gwiazdki.
OdpowiedzUsuńMamy te same myśli dekoracyjne.:)
UsuńBosko wygląda! Aż ma się ochote rzucić na monitor ;)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda! a moczki nigdy nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńMój piernik jeszcze grzecznie czeka na upieczenie:) Robię go już od kilku lat i jest moim faworytem wśród pierników:) A moczkę kiedyś przyrządzaliśmy z rodziną, obecnie jednak już coraz rzadziej:)
OdpowiedzUsuńU mnie moczka musi być. W sumie co dom to inaczej smakuje.
Usuń