niedziela, 22 grudnia 2013

Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą

Babeczki w wersji mini. Kruchy spód, w środku powidła śliwkowe a na górze orzechowa beza. Smaczne i podzielne. Długo zachowują świeżość i idealnie sprawdzają się w świątecznych dniach.



Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru Emix
  • 125 g margaryny lub masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • powidła śliwkowe
  • Beza orzechowa
  • 200 g orzechów włoskich
  • 80 g cukru
  • 2 białka
Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać 1 godzinę w lodówce. Ciastem wylepić małe foremki do babeczek. Na dno dać pół łyżeczki powideł śliwkowych i nałożyć kopczyk bezy orzechowej. Beza orzechowa: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Dodać pokrojone orzechy i wymieszać. Piec w 180 st około 15 - 20 min.

5 komentarzy:

  1. Aż chce się wgryźć :)
    Bezy orzechowej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale połączenie zupełnie takie jak lubię. Mniam wyglądają obłędnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy

    OdpowiedzUsuń
  3. A mniej więcej ile sztuk babeczek wychodzi a podanych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 30 szt, zależy jak duże foremki i jak grubo będziesz wylepiać :)

      Usuń