Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g białego maku
- 150 g margaryny lub masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko mniejsze
Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę. Całość posiekać nożem z mąką. Wbić jajko dodać mak, cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schładzać około 2-3 godziny w lodówce. Ciasto wyjmować po kawałku, formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 10 min.
Białego maku jeszcze nigdy na oczy nie widziałam ! Musi być bardzo smaczny skoro jego ciemny odpowiednik taki jest ;)
OdpowiedzUsuńTakiego maku jeszcze nie jadłam, rogaliki wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczny przysmaki
No ja w sklepie też nie mogłam kupić, zamawiałam prze internet.
UsuńOj, ślinka leci... :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam kupić biały mak i nie znalazłam:( a szkoda bo rogaliki palce lizać:)
OdpowiedzUsuńBardzo świąteczna propozycja. Alu, wesołych i zdrowych świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuję, Wam również zdrowych i wesołych świąt życzę.
Usuńbosko wyglądają te rogaliki :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wg przepisu wyszły PYSZNE
OdpowiedzUsuń