Składniki:
- 150 ml białek
- szczypta soli
- 1,5 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl oleju
- 0,5 szkl mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3 łyżki mieszanki Mix keksowy Helio
- 200 g bakali(rodzynki, żurawina, migdały krojone, orzechy włoskie, morele)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Bakalie pokroić, dodać mix keksowy i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Białka z szczyptą soli ubijać mikserem i partiami dosypywać cukier. Ubijamy tak długo aż piana będzie biała i lśniąca. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. W naczyniu połączyć olej, mleko i esencję waniliową. Na przemian dodawać do ubitych białek mąkę i płyny. Delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Na koniec wsypać bakalie i przemieszać. Wylać do formy 24*11 cm wyłożonej papierem. Piec z termoobiegiem w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Zimny keks polać lukrem i posypać mixem keksowym.
Też czasem taki robię jak już mam dużo białek:)))
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńale pięknie i świątecznie :))
OdpowiedzUsuńZbieram białka, bo mnie skusiłaś Alinko. A dekoracja tego keksa iście świąteczna :)
OdpowiedzUsuńAlinko pysznie Ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niebiańsko……i zapewnie tez tak smakuje
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Jaki kolorowy i pięknie udekorowany!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :>
OdpowiedzUsuńPiękny keks :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, bajecznie kolorowy
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda po prostu znakomicie :)
OdpowiedzUsuńNie raz już zostawały mi białka, a ileż mogłam robić bezy. Super jest Twój przepis, w tym roku go przetestuję. Dziękuję i zapraszam do siebie na http://sensualite.pl - też czasem coś wrzucę ze swoich przepisów. ;)
OdpowiedzUsuń