Składniki:
- 400 g orzechów włoskich
- 160 g cukru pudru
- 2 białka
- Nadzienie
- 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmak
- spirytus
- wafle tortowe
Orzechy zmielić w maszynce. Dodać cukier puder, białka i zagnieść masę. Foremki do uli wylepiać masą orzechową w środku zrobić dziurkę na masę krówkową. Ułożyć na tacy i pozostawić najlepiej na noc, żeby lekko się podsuszyły. Masę krówkową rozmieszać, dodawać stopniowo spirytus i mieszać. Masa powinna być dosyć ostra bo masa orzechową wchłonie spirytus. Foremką do ciasteczek wykroić z wafli tortowych spody.
Ule napełnić masą krówkową, przylepić wykrojoną wafle tortową i odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.
Ule przechowywać w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym naczyniu, by za mocno się nie wysuszyły.
Piękne,ciekawa jestem,jak smakują:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!!!
Fajnie mieć takie domowe zwyczaje. Uli takich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt.
coś pięknego!
OdpowiedzUsuńAlinko ale cudne, a wiesz że ja nigdy ich nie jadłam, jestem ciekawa jak smakują. Alinko chciałabym Ci życzyć cudownych Świąt, pełnych radości, uśmiechu i ciepła rodzinnego :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, dziękuję bardzo. Wam też życzę zdrowych i wesołych świąt.
Usuńwspaniałe!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńfiu fiu, a jak pszczoły powstają?
OdpowiedzUsuńPiękne są te ule. Na pewno każdy się na nie skusi. Ja jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńwitam jak dlugo mozna przechowywac ule. dziekuje
OdpowiedzUsuńUle możesz trzymać kilka dni w zamykanym pojemniku, żeby się nie obsuszyły za bardzo. Ale pamiętaj o tym, że jak robisz wcześniej to nadzienie musi być dosyć ostre bo orzechy to "zabiorą".
UsuńA gdzie kupić foremki?
OdpowiedzUsuńW sklepach agd, supermarketach, allegro, sklepy internetowe. :)
UsuńWitam.Chcialabym zrobic te ule,ale wyjezdzamy na Swieta i chcialabym zrobic je przed wyjazdem,czy mozna je mrozic?
OdpowiedzUsuńRaczej nie, ale z 2-3 dni wcześniej możesz zrobić i przechować w zimnym miejscu.
UsuńDzień dobry. Ile uli wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń