Składniki:
- Ciasto
- 450 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 200 g cukru
- 80 g margaryny
- 2 jajka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3/4 szkl mleka
- 3 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty klik
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- Polewa
- 250 g margaryny
- 1 szkl mleka
- 1 szkl cukru
- 4 łyżki kakao
- kokos do obtoczenia
Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22*33 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto pokroić w kostkę.
Polewa:
Margarynę, mleko i cukier zagotować. Zdjąć z ognia wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać by nie zostały grudki z kakao.
W ciepłej polewie maczać kostki z ciasta i obtaczać z wszystkich stron w kokosie.
jak z cukierni! :)
OdpowiedzUsuńKupiłam ostatnio kokos, z którego zrobiłam karmnik dla sikorek, a miąższ został w lodówce i nie wiedziałam co z nim zrobić. Teraz już wiem! Pyszna propozycja na coś słodkiego :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie.. takie same robię kokosanki. Przepraszam że zwrócę uwagę ale Lamingtons to typowa australijska potrawa i lamingtons robi się z ciasta biszkoptowego.
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny :) kostki wyszły przepyszne! Lamingtony według Pani przepisu będą gościć u mnie często ! Dziękuję i pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Zachęcam do skorzystania z innych przepisów. Pozdrawiam
UsuńZrobiłam te pyszne ciastka ,są mega dobre 😊 proszę spróbować zrobić polewę z mlekiem migdałowym mmmmm delicja ☺
OdpowiedzUsuń